Хрещення по–київськи

11.07.2008

Цього місяця Українська православна церква Київського патріархату відзначає 900–ліття Михайлівського Золотоверхого монастиря. До цієї ювілейної дати церква ретельно готувалася. До події вийшли друком сім томів «Житій святих», уперше перекладених українською мовою особисто патріархом Філаретом. Свого часу «Житія» написав церковнослов’янською мовою святитель Димитрій Ростовський (Туптало), родом з України. «Наші предки духовно виховувалися насамперед на житіях святих, — пояснив патріарх. — У цих книгах зібрані життєписи святих — апостолів, пророків, мучеників, подвижників православної церкви, які жили в різних країнах, у різний час і особливо шанувалися в Україні».

УПЦ КП вважає 900–ліття одного з найстаріших києво–руських монастирів важливішим за «некруглу» дату 1020–ліття хрещення Русі. Як розповів журналістам патріарх Філарет, УПЦ МП стала розробляти план відзначення 1020–ліття, коли дізналася, що КП готується до ювілею монастиря на державному рівні. «Як ви розумієте, 1020 років — це не ювілей. 1000 років — це ювілей, або ж 1050, 1100, — каже Патріарх. — Але ми погодилися його святкувати, як поправку до 1000–ліття хрещення Русі. Бо в 1988 році тисячоліття святкували не там, де відбулося хрещення. Адже не в Москві хрестили киян, а в Києві. А святкували — в Москві».

Учора святкові заходи Київського патріархату розпочалися урочистою академією в столичній опері. Сьогодні з 10–ї години ранку в Михайлівському Золотоверхому монастирі триватиме робота Помісного собору УПЦ КП. О 17–й годині, напередодні свята Петра і Павла, у Володимирському соборі буде звершено урочисту всеношну. Під час цієї святкової вечірні буде здійснено чин канонізації князів Ярослава Мудрого і Костянтина Острозького, митрополита Київського святителя Іова (Борецького), святого праведного Петра Калнишевського, останнього кошового Запорозької Січі.

«На помісному соборі ми говоритимемо також про поняття «Русь», — розповів першоієрарх Київської церкви. — Москва твердить, що Русь — це Росія. Тоді як стародавні літописи свідчать, що в X—XI ст. Руссю називалася сьогоднішня Україна, частина Білорусі, Прибалтики і Польщі. Суздальці, які не вважали себе Руссю, стали основою майбутнього Московського князівства. Нам потрібно вивчати правдиву історію. І наше святкування повинне поставити крапку над «і» — що таке Русь і де вона була».

Завтра після святкової служби в кафедральному Володимирському соборі відбудеться хресний хід з мощами святої великомучениці Варвари й іконами новопрославлених святих — Володимирською вулицею до Михайлівського монастиря. У неділю, після урочистої літургії з нагоди ювілею 900–ліття, на території Михайлівського монастиря відбудеться святкове прийняття.

 

ЗАГАЛЬНЕ СВЯТО

Наступної суботи, 19 липня, на Михайлівській площі буде звершено урочисту Божественну літургію з нагоди 1020–ліття хрещення, опісля — хресний хід до пам’ятника святому Володимиру–Хрестителю.

Загальнодержавне свято за участю всіх гілок церкви, що утворилася внаслідок Володимирового хрещення — трьох православних церков і Української греко–католицької церкви, відбудеться 26 липня; на сьогодні програма заходів ще уточнюється.

Свою згоду приїхати на свято до Києва підтвердив Вселенський Патріарх Варфоломій. Президент Віктор Ющенко запропонував йому очолити урочистості як главі Матері–Церкви, що привела український народ до хрещення. Також на святкування прибудуть очільники найстародавніших помісних православних церков: олександрійський патріарх Феодор ІІ, єрусалимський — Феофіл ІІІ, архієпис­коп кіпрський Хризостом ІІ, архієпис­коп афінський, католикос Вірменської апостольської церкви. Очікується приїзд грузинського патріарха Ілії ІІ. Московський патріарх Алексій також прибуде до Києва, але по завершенні святкування — 27 липня.