Австро–угорський тиждень Президента

09.07.2008
Австро–угорський тиждень Президента

Президенти України та Австрії Віктор Ющенко і Хайнц Фішер проходять повз почесну варту. (Фото Михайла МАРКІВА.)

Європа стає ближчою — особливо цього тижня. На початку тижня у Києві гостював президент Угорщини Ласло Шойом, а вчора Віктор Ющенко навідався до Відня. Старі зв’язки – нові перспективи: підтримка євроатлантичних прагнень України, співпраця й обмін досвідом у проведенні футбольного Євро, спільні економічні проекти та інвестиції. А сьогодні в Україну прибуває Едвард Фенех–Адамі, президент Мальти, яка, до речі, віднедавна теж є членом Європейського Союзу.

Зі своїм угорським колегою Ласло Шойо­мом Вікторові Ющенку було про що поговорити — співпраця між країнами–сусідами постійно посилюється, захоплюючи нові сфери. Взаємний товарообіг за минулий рік збільшився майже на 40% і склав 2,7 мільярда доларів. Нова можливість інвестувати в економіку України — майбутня футбольна першість Європи: «Ми б хотіли вітати угорський бізнес у реалізації об’єктів спортивної та туристичної інфраструктури, яку ми розбудовуємо у рамках Євро–2012», — заявив Ющенко, додавши, що йдеться про кількасот об’єктів вартістю понад 20 мільярдів доларів. Він також запросив угорських підприємців узяти участь у розбудові малої гідроенергетики на річках Закарпаття. Тішить президентів і свіжа угода про малий прикордонний рух. Віктор Ющенко подякував Ласло Шойому за роботу з її укладення й імплементації: «На наш погляд, це є одна з блискучих двосторонніх реалізованих угод, що стосується 700 тисяч громадян, які проживають на українській території».

Президент Угорщини запевнив, що його країна докладе максимум зусиль для того, аби під час саміту НАТО в грудні було знайдено консенсус щодо приєднання України до Альянсу. Глави держав «взаємоудостоїлися» найвищих нагород: Ласло Шойом — ордена Ярослава Мудрого ІІ ступеня, а Віктор Ющенко отримав від свого візаві «Великий хрест із ланцюгом», найвищу нагороду Угорщини, яку вручають главам суверенних держав.

Ющенко подякував угорській стороні за спорудження пам’ятника жертвам Голодомору в Будапешті та ще раз запросив Ласло Шойома відвідати заходи до 75–ї річниці Голодомору в листопаді цього року.

У Відні Віктор Ющенко провів переговори з президентом Австрії Хайнцем Фішером. Ющенко підкреслив, що для України є надзвичайно важливою підтримка Австрії в питанні укладення нової посиленої угоди між Україною і ЄС, а пан Фішер цю підтримку пообіцяв. «Щороку відносини України та ЄС повинні ставати дедалі тіснішими, і що стосується Австрії, то ми вживатимемо всіх кроків для цього», — сказав австрійський лідер. Президенти також обговорили розвиток торговельно–економічних відносин, які теж динамічно розвиваються. Товарообіг з Австрією зріс на 29% — до 1 млрд. 573 млн. доларів. За прогнозом Ющенка, через 15—17 місяців цей показник може перевищити два мільярди євро.

У Відні Віктор Ющенко також зустрівся із федеральним канцлером Австрії Альфредом Гузенбауером і відвідав австрійський парламент, де мав зустріч з його спікером Барбарою Праммер.