Успіх мінус геноцид

04.07.2008

Одного слова наприкінці тексту не вистачило в резолюції Парламентської асамблеї Організації з безпеки й співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ), прийнятій учора в столиці Казахстану Астані. Це слово — «геноцид». ОБСЄ «віддає данину» жертвам, «вітає» визнання Голодомору ООН, США та європейськими країнами, «схвалює» попередню спільну заяву країн–членів ОБСЄ щодо Голодомору 1932—33 років, «підтримує» діяльність України щодо поширення правди про цю трагедію, «запрошує» парламентаріїв країн–членів узяти участь в урочистостях із нагоди 75–х роковин Голодомору. Останнє речення — «рішуче заохочує всі парламенти прийняти акти визнання Голодомору.» Крапка. «Геноцидом української нації» — слів, котрі напрошуються після цього, не внесли.

Проект резолюції ініціював Олег Білорус, керівник постійної делегації Верховної Ради України, голова парламентського комітету в закордонних справах, депутат–БЮТівець.

«Нагадуючи, що тоталітарне правління сталінського режиму на території колишнього СРСР призвело до нечуваного порушення прав людини, позбавляючи мільйони людей права на життя, нагадуючи також, що злочини сталінського режиму вже викрито й засуджено, але деякі з них все ще вимагають національного та міжнародного визнання та недвозначного засудження, Парламентська асамблея ОБСЄ віддає данину невинним життям мільйонів українців, які загинули протягом Голодомору 1932—33 років унаслідок масового голоду, спричиненого жорстокими спланованими діями і тоталітарною політикою сталінського режиму», — йдеться в резолюції.

Академік Ігор Юхновський, голова Українського інституту національної пам’яті, не вважає таке формулювання поразкою української делегації: «Про це говорилося і в МЗС, і на нарадах із Президентом, що якщо в документі навіть немає слова «геноцид», але визнається факт Голодомору саме в Україні, — то це вже успіх». Показником успішності є і той факт, що резолюцію прийнято, незважаючи на заперечення делегацій Росії та Казахстану та різкі висловлювання російських посадовців після цього. «Маячня повна: історія дуже мстить, і такі помилки робити не дозволено й абсолютно кон’юнктурно, — заявив спікер Ради Федерації РФ Сергій Миронов. — Це все робиться всупереч реальним фактам, реальній історичній правді».

Нагадаємо, раніше Україна програла протистояння в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка, спираючись на «реальну історичну правду», представлену російською делегацією, і при фактичній бездіяльності єдиного представника від України, депутата–«регіонала» Івана Попеску, погодилася розглядати факт Голодомору в цілому по СРСР, а не конкретно в Україні.