Коли свято, тоді й смерть

02.07.2008
Коли свято, тоді й смерть

Таке «видовище» на українських дорогах — уже не дивина.

День Конституції України та День молоді стали днями масових смертей на дорогах. Жертвами п’яних водіїв стали десятки безневинних людей по всій Україні. Найчастіше біда стається тому, що чимало «крутеликів», серед яких цього разу був і працівник цієї ж Державтоінспекції, не бояться правосуддя.

 

Останній вальс

29 травня, в ніч із суботи на неділю, у селі Варяж, що у Сокальському районі Львівщини, одинадцятикласники танцювали свій прощальний вальс, а батьки та вчителі згадували курйози зі шкільного життя. Біля школи, де проходило прощання з дитин­ством, лунали музика і сміх. А близько другої на територію школи увірвався УАЗ. «Водій авто звернув із голов­ної дороги і на великій швидкості в’їхав на територію школи в натовп випускників, батьків та вчителів. Один із хлопців загинув на місці ДТП. Ще троє дівчат–випускниць важко травмовані. Потерпілих каретою «швидкої» відразу ж доправили до Сокальської центральної районної лікарні», — розповіла «УМ» про події трагічного вечора керівник прес–служби управління ДАІ у Львівській області Світлана Добровольська.

Розлючені батьки намагалися витягти водія з кабіни і вчинити самосуд, але тому вдалося втекти і забарикадуватись у власній оселі. Там його і затримали працівники Сокальського відділу ДАІ та райвідділу міліції. Проти водія порушено кримінальну справу. Уже з’ясовано, що він не впорався з керуванням, оскільки був п’яний.

«Зелений змій» на озері Зелененькому

За повідомленням Центру пропаганди луганського обласного ДАІ, в неділю 29 червня п’яний 34–річний водій на «Лексусі» в’їхав просто на пляж озера Зелененьке Станично–Луганського району (мешканці обласного центру називають цю місцевість Ольховськими дачами. — Авт.). Його машина «посунула» з дороги «Ниву» і завалила три загороджувальні стовпчики. Погицавши недовго по пляжу, автомобіліст збив двох жінок 45 і 49 років, 22–річного батька і його дитину. Хлопчик відбувся незначними подряпинами, а одна з жінок опинилася в лікарні з переломами обох ніг. Найбільше дісталося молодому чоловікові: у нього перелом шийних хребців, лопатки і деяких кісток. Усі постраждалі доправлені до Станично–Луганської районної лікарні.

Довго роз’їжджати по піску «крутому» не дали відпочивальники: його витягли з машини і, як висловилася співробітниця ЦП УДАІ, «трішки потріпали». У результаті «потріпаний» із пошкодженнями середньої тяжкості опинився на лікарняному ліжку. До речі, в тій самій районній лікарні, де і його жертви. Чи порушено кримінальну справу за фактом ДТП, в Управлінні ДАІ не знають, оскільки, зазначили там, «це «єпархія» Станично–Луганського райвідділу».

«Йшов» трамвай не по рейках

Трамвай 5–го маршруту на Французькому бульварі в Одесі у неділю зійшов з рейок і стукнувся в дерево. Одна пасажирка загинула і ще восьмеро осіб, в тому числі діти 9 і 6 років, зазнали травм різного ступеня і були госпіталізовані. Як вважає старший інспектор групи профілактичної роботи Одеського міськвідділу Державтоінспекції Алла Марченко, «аварія виникла не з вини водія трамвая — напередодні НП фахівці перевіряли вагон і визнали його справним. Швидше за все, причиною стали технічні неполадки трамвайного полотна. Однак остаточні висновки щодо причин аварії будуть встановлені й оприлюднені пізніше, коли завершиться розслідування кримінальної справи, порушеної міською прокуратурою за фактом дорожньої пригоди.

Мерія Одеси виділила 40 тисяч гривень допомоги постраждалим в аварії. Як повідомили «УМ» в Управлінні інформації міськради, двом травмованим надано допомогу по 10 тисяч гривень, іншим двом — по 7 і 5 тисяч. Ще чотирьом — по 2 тисячі гривень.

Від свята до трагедії

Минулої неділі перед концертом, присвяченим Дню молоді, працівники ДАІ перекрили частину центральної вулиці Шевченка в райцентрі Богородчани на Івано–Франківщині. Тоді, звісно, ніхто й гадки не мав, що, попри виставлений знак і чергування даішника, заборону порушить його ж колега по службі, й станеться трагедія. Близько 23–ї години на «концертну» територію влетів (за розповідями очевидців, зі швидкістю понад 120 кілометрів за годину. — Авт.) «Форд–Скорпіо» і, зачепивши міліціонера, врізався у гурт дівчат, що стояли біля тротуара. Одна з них, 13–річна богородчанка, загинула на місці НП, ще одинадцятьох дітей доправили в Центральну районну лікарню.

Упізнавши в «наїзнику» міліціонера в цивільному, розгніваний натовп перевернув авто і почав бити зловмисника. За словами очевидців, водій перебував у стані алкогольного сп’яніння, хоча офіційно цю версію вчора «УМ» не підтвердив навіть прокурор області Микола Гошовський, повідомивши лише, що у вівторок суд прийматиме рішення щодо арешту водія «Форда».

Як зазначили «УМ» у прес–службі прикарпатської міліції, 21–річний працівник Івано–Франківського міськвідділу ДАІ нині перебуває під вартою. Проти нього порушено кримінальну справу за статтею 286 частиною 2 Кримінального кодексу України, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 8 років.

Потерпілі з переломами і травмами різних ступенів тяжкості перебувають у лікарнях. «Відразу після трагедії, — розповів «УМ» головний лікар Богородчанської центральної районної лікарні Юрій Манюх, — до нас доставили 11 дітей. Двох віком 6 і 13 років після надання амбулаторно–поліклінічної допомоги відпустили додому, решту госпіталізували. Тієї ж ночі ми змушені були перевезти до обласної клінічної лікарні двох дівчат. Одну з них у понеділок прооперували. Вона й нині перебуває у важкому стані.

 

КОМЕНТАР НА ТЕМУ:

За останніми статистичними даними Департаменту ДАІ України (зведення за чотири дні), з 27 по 30 червня в державі сталося 716 дорожньо–транспортних пригод, що на 4% менше порівнянно з даними минулого року. Загинуло 86 осіб, травмовано 930. Як повідомили «УМ» у прес–службі ДАІ, показники дещо нижчі за минулорічні: щодо загиблих на 19% — 106 осіб, щодо поранених 3,3% — 962 особи. Проте ситуація на автошляхах залишається загрозливою.

На запитання кореспондента «УМ» про заходи із запобігання ДТП керівник прес–служби Департаменту ДАІ Ніна Мілевська відповіла, що не все залежить від правоохоронців. «У парламенті залишився без розгляду законопроект, в якому, зокрема, йдеться про підвищення рівня відповідальності водіїв (штрафи), про заходи, що сприятимуть зменшенню кількості контактів «водій–інспектор» (встановлення відеоспостереження та фіксації порушень). Закон прийнятий депутатами лише в першому читанні», — каже Мілевська.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>