Хто на новенького–старенького?

21.06.2008

Поки арештований за підозрою у зловживанні службовим становищем міський голова Алушти Володимир Щербина нудьгує в Лук’янівському СІЗО Києва, очікуючи подальших слідчих дій, його прибічники із партії «Союз» та опоненти з Партії регіонів намагаються посадити свою людину у головне (за відсутності мера) крісло міськради — секретарське. Бо, виявляється, чинний секретар Ольга Бойченко після арешту міського голови перейшла у «підпілля» і на дзвінки не відповідає.

Тож позавчора алуштинські депутати скликали позачергову сесію і провели голосування. Проте жоден із претендентів не набрав потрібної кількості голосів. Як поянює «УМ» редактор «Алуштінского вєстніка» Роман Черьомухін, наразі тутешня представницька влада залишається без офіційного керманича, хоча процес «добору» триває. Претендували ж на чільне місце і, схоже, не відмовляються від своїх планів лідер місцевого осередку ПР, екс–секретар міськради Борис Клинчук та «об’єднаний» есдек Євген Остроушко. Пана Клинчука — лідера депутатської групи «За Алушту» — підтримує досить різношерстний загал, від рідних «регіоналів» до «рухівців» із «тимошенківцями»; до обрання йому не вистачило всього два голоси. «Скинули» ж його з секретарства два місяці тому опальний нині мер Щербина та його «союзна» команда. Клинчук начебто не поділяв їхніх принципових поглядів передовсім у земельному питанні: Щербина виступав проти безкоштовної роздачі землі місцевим санаторіям і пансіонатам, що мають представництво у міськраді, тоді як Клинчук — навпаки. Останнього, зрозуміло, підтримала більшість депкорпусу з числа керівників оздоровниць, але рішучий Щербина, змітаючи у буквальному значенні комерційні «точки» окремих опонентів, невідступно гнув свою лінію, навіть попри рішення прокуратури і судів. Допоки на нього не знайшли компромат — «неоприходувані» 20 тисяч доларів у кабінеті.

Цікаво, що після того, як на Володимира Щербину надягли «браслети», однопартійці Клинчука провели під кримською прокуратурою мітинг із вимогою покарати «хабарників і корупціонерів». Вони не переходили на персоналії, але й так було зрозуміло, про кого йдеться.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Затриманий правоохоронцями радник мера Алушти Віталій Прибега потрапив у реанімацію. Про це заявляє кримська організація партії «Союз». У заяві, текст якої поширила агенція УНІАН, ідеться, що Прибегу затримали в Алушті вдень 13 червня і доставили у Сімферополь до Київського райвідділу міліції. Звідти його було відпущено на свободу ввечері 18 червня, через п’ять днів після затримання. За даними авторів заяви, протягом цього часу Прибезі не пред’являли звинувачення, а суд не виносив рішення про обрання запобіжного заходу. Працівники МВС його начебто «систематично» били, тож тепер радник арештованого мера Щербини потрапив у реанімацію 6–ї міської лікарні Сімферополя.

* * *

Президія Верховної ради Криму просить Президента Віктора Ющенка зупинити дію законодавчого акту Кабінету Міністрів про призначення генерал–майора Миколи Іллічова на посаду заступника міністра внутрішніх справ – начальника ГУ МВС у Криму. Про це йдеться у заяві, ухваленій учора президією парламенту автономії. Депутати нагадали, що, відповідно до Конституції АРК, узгодження призначення на посаду начальника кримської міліції і звільнення з цієї посади дає Верховна рада автономії.