Блеф від «Регіонів»

19.06.2008
Блеф від «Регіонів»

«Регіони» влаштували «тестування» ціною власного іміджу. (Фото Василя ГРИБА.)

Законопроект про обмеження депутатських пільг, поданий депутатами із фракції ПР Ганною Герман та Борисом Колесниковим, не підтримали... їхні однопартійці й навіть самі ініціатори.

Позавчора проект було винесено на розгляд Верховної Ради. Пані Герман натхненно вмовляла колег позбутися «права користуватися безкоштовним транспортом, мати власні санаторії та лікарні, отримувати безкоштовне житло...» Один із акцентованих аргументів — у разі прийняття цього проекту видатки на потреби народних обранців скоротилися б із 173 млн. грн. до 9 млн. грн. «Решту грошей ми передамо бідним людям, які потребують хліба насущного і не можуть звести кінці з кінцями», — обіцяла Герман.

Із заяв представників демкоаліції стало зрозуміло: даний законопроект може бути підтриманий і депутатами від БЮТ та «НУНС», котрі йшли на вибори якраз під гаслом «Закон один для всіх». Тож «регіонали» терміново дали задній хід. «У моєму розумінні краще було б зняти цей законопроект і перенести його, враховуючи ті процеси («розхитування» демкоаліції. — Авт.), котрі відбуваються в залі», — заявив депутат від ПР Олександр Єфремов. Аналогічну позицію висловив і Юрій Мірошниченко. На що їхня колега пані Герман відповіла: «Я не можу інакше. Я прошу вас проголосувати всі як один за скасування всіх депутатських пільг».

«Нашоукраїнець» Роман Зварич запропонував вчинити ще радикальніше: «Ми готові проголосувати за однієї умови — що ви ставите його на голосування в першому читанні і в цілому, одним голосуванням. Ми вас просимо від імені фракції зробити відхилення від регламенту і проголосувати закон у цілому».

Зрештою, регламентні норми вирішили не порушувати. Результати голосування вразили: БЮТ — 147 «за», «НУНС» — 42, КПУ й Блок Литвина — 0, Партія регіонів — лише два голоси. Не голосував навіть один із авторів законопроекту — пан Колесниченко. Загалом 191 голос «за» із 226 потрібних.

«Те, що відбувалося в парламенті 17 червня, не робить честі ані коаліції, ані, насамперед, опозиції, — пояснив «УМ» народний депутат від «НУНС» Юрій Ключковський. — Справа–то потрібна, але в подібній ситуації не варто виносити [на голосування] подібні питання. Мотивація ПР для винесення законопроекту на розгляд була лише одна — довести нібито недієздатність парламентської більшості. В результаті вони довели лише свою недієздатність, а також неспроможність працювати конструктивно й послідовно».

Фактично те саме підтвердив і представник «Регіонів», який «диригує» голосуваннями ПР. «Існуюча коаліція неспроможна повноцінно працювати, а голосування щодо депутатських пільг стало екзаменом для більшості (тепер уже умовної). На жаль, коаліція його не склала, а законопроект став заручником нестабільності в парламенті. Ми знали — коаліціянти не підтримають закон (проект закону про скасування депутатських пільг. — Авт.), тому просили Арсенія Петровича [Яценюка] перенести розгляд питання. Але Голова ВР не прислухався до наших аргументів — ось і результат», — пояснює депутат Михайло Чечетов.

«УМ» поцікавилася, чи варто було жертвувати настільки важливим законопроектом задля «екзаменування» політичних опонентів (згідно з регламентом, до розгляду таких норм можна повернутися лише через півроку). Михайло Васильович знову ж таки вдався до політичної риторики, зрештою пообіцявши: «Коли ми (ПР) створимо коаліцію — закон буде прийнято».