Літня сесія

05.06.2008
Літня сесія

Анастасія Подпалова 11 разів розривала оборону словачок. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Попри те, що клубний гандбольний сезон уже завершено, кращим українським гравцям наразі не до відпусток. Адже, за традицією, на кінець травня—початок червня Міжнародна федерація призначає поєдинки «плей–оф» чемпіонатів Європи чи світу. Оскільки українські збірні не входять до елітної групи, яка потрапляє на престижні форуми напряму, доводиться пробиватися туди крізь кваліфікацію.

 

Жінки: до Тренчина через Ліньяно

Жіноча команда до зустрічей зі словачками готувалася на турнірі «Шість націй — чотири континенти» в італійському місті Ліньяно. Підопічні нового–старого тренера Леоніда Євтушенка посіли там третє місце, програвши китаянкам (27:31) і туркеням (35:36), але перемігши Анголу (29:28), Бразилію (29:24) й Італію (37:29). Відтак команда повернулася до свого табору в Ужгороді, де до неї приєдналися кілька легіонерок. Проте так і не з’явилися на Закарпатті через травми Олена Цигиця й Наталія Ляпіна. Ушкодивши лікоть, вибула з ладу й кращий голкіпер турніру в Ліньяно Тетяна Чухно.

У максимально наближеному на даний момент до бойового складі «синьо–жовті» відправилися до Тренчина, де провели перший раунд «плей–оф» проти збірної Словаччини. Суперники виявилися гідними один одного. Найбільша перевага гостей складала три м’ячі — 15:12 після першого тайму. У другій половині дівчата Любомира Поплухара змогли вийти вперед — 17:16. Шальки терезів на користь українок схилила Анастасія Подпалова (Бородіна) з «Мотора», котра закинула свій 11–й м’яч за сім секунд до фінального свистка. У підсумку — важка перемога нашої команди — 28:27, яка не гарантує легкого життя в домашньому матчі. П’ятьма голами за збірну України відзначилася досвідчена Марина Вергелюк, чотирма — Олена Радченко, трьома — Регіна Шимкуте.

Дещо тішить, що на повторну гру, яка відбудеться в Ужгороді 7 червня, до збірної мають приєднатися переможниці Ліги чемпіонів у складі підмосковної «Звєзди» Марія Боклащук і Анастасія Сокіл.

Чоловіки: туніська оскома

Тоді як наші дівчата вже вступили в боротьбу за путівку на Євро–2008, чоловіча збірна ще готується до відбору на чемпіонат світу–2009. Найближчої неділі «синьо–жовті» зустрінуться з норвежцями на виїзді в місті Драммен, а 14 червня прийматимуть скандинавів у Запоріжжі.

Колектив Леоніда Захарова готувався до «плей–оф» також у товариських матчах. Щоправда, замість участі в турнірі з кількома збірними в Тунісі українцям довелося чотири рази зустрічатися з національною командою цієї країни, оскільки інші суперники до Африки не приїхали. Приємного результату в дуелях із сильним опонентом наша збірна не досягла, програвши всі матчі (18:31, 26:28, 25:30, 17:31). Залишається тільки сподіватися, що в протистоянні з Норвегією українським гандболістам допоможе отриманий досвід і ігрова практика.