Шанс «очиститися»

22.05.2008
Шанс «очиститися»

Із закликом зняти свої кандидатури з виборів головний опонент чинного мера Віталій Кличко звернувся до інших претендентів на крісло міського голови від демократичного табору — Олександра Турчинова, Миколи Катеринчука й Олек­сандра Омельченка. За повідомленням УНІАН, Кличко називає три принципи, за допомогою яких можна змінити нинішню владу Києва: по–перше, відмова від балотування непрохідних кандидатів, по–друге, зміцнення віри людей у перемогу демократії та значущості кожного голосу, по–третє — підвищення виборчої активності киян, які не сприймають мера Черновецького. Таких виборців, на думку Кличка, сьогодні в столиці абсолютна більшість. Як і раніше, титулований спортсмен вважає, що в ситуації, яка склалася, лише він є основним конкурентом чинного мера, і насправді це розуміють у всіх виборчих штабах.

Лідер блоку «НУНС» Юрій Луценко на прес–конференції повідомив, що його політична сила й БЮТ цими днями ще продовжують переговори про підтримку єдиного кандидата від демократів на виборах мера. «Помаранчеві» говорять про кандидатуру Віталія Кличка.

Сам Кличко про дані інших штабів каже так: «У них є справжня соціологія. Не та локшина, що заполонила ЗМІ, а правдива, для внутрішнього вжитку. З неї випливає, що симпатії киян стабільні й ніяких чудес не буває. Не буває чудового зростання рейтингу з 6 до 32% впродовж місяця». Коментуючи шанси своїх суперників по демократичному табору, Віталій висловлює переконання, що «ані «розумний», ані «красивий», ані «сором’язливий», ані «господарник» не набирають більше 7—9%. Своєю участю у виборах вони тільки підіграють нинішньому меру».

Відтак Віталій Кличко пропонує Олександру Турчинову відмовитися «від непідйомних мерських амбіцій» і обіцяє, що його команда готова в будь–який момент зустрітися з командою БЮТ та обговорити можливі принципи великої київської команди.

У авторській колонці на сайті «Українська правда» Віталій Кличко навіть навів приклад 2004 року, коли Юлія Тимошенко відмовилася від президентських амбіцій, що стало передумовою перемоги народу і демократів на Майдані. Тож Кличко пропонує так само об’єднатися і вгамувати амбіції своїм майбутнім партнерам по коаліції в Київраді — Юлії Тимошенко й Олександру Турчинову.

Звертаючись до Олександра Омельченка, Кличко каже, що той «уже посів своє гідне місце в історії Києва», а «ця боротьба не принесе йому нічого, крім розчарування».

«Дайте шанс Києву очиститися», — закликає Кличко, звертаючись до Миколи Катеринчука. «Миколо, багато людей вважають тебе перспективним політиком. Але ти мусиш визнати, що Київ для тебе є лише плацдармом для подальшої політичної кар’єри, — пише Кличко. — Звичайно, можна доводити у суді, що ти не «технічний кандидат» [Черновецького]. Але що це міняє по суті? Ця кампанія стане початком твого політичного фіналу. Адже в очах киян твоя провина за можливе повторне пришестя Черновецького буде найважчою. Ще є час — наберися мужності й зроби крок, який дасть тобі шанс вирости у справжнього політичного гравця».

Кличко констатує, що багато киян утомилися від політики, але все ж закликає їх не бути байдужими до долі міста і прийти на вибори. Віталій сподівається, що молодь «не проміняє долю столиці на кухоль пива і музику».