Труба кличе до Києва

22.05.2008

Саміт, ініційований Президентом Віктором Ющенком, мав відбутися в карпатській резиденції «Гута», однак перенесений до столиці. Президенти Азербайджану, Грузії, Естонії, Латвії, Литви, Молдови, Польщі та Румунії, а також комісар Єврокомісії з питань енергетики Андріс Пібалгс заздалегідь оголосили про свою участь у зустрічі. Загалом, керівництво більш ніж 30 держав, представники ООН, ОБСЄ, ЄБРР, Світового банку шукатимуть у Києві відповіді на виклики, поставлені Європі практично монопольним російським газо– і нафтопостачанням. Ітиметься про створення відкритої Спільноти енерготранзитних держав на просторі від Балтійського до Чорного й Азовського морів, для транспортування енргоносіїв із Каспію в обхід російської території, і конкретно — про майбутнє багатостраждального нафтопроводу «Одеса—Броди», який усе ніяк не запрацює в прямому (аверсному) режимі. Обговорять також можливості створення в Україні високотехнологічного комплексу переробки каспійської нафти та перспективи розвитку ядерно–енергетичної галузі України.

Сьогодні, в перший день саміту, в Українському домі відбудеться Міжнародний енергетичний форум. Вступним словом його відкриє Президент Ющенко. Представники «Мотт Макдональд», компанії–розробника техніко–економічного обґрунтування проекту Євро–Азійського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК), представлять попередні результати своєї роботи. Планується, що на розгляд глав держав буде запропоновано три варіанти реалізації ЄАНТК після переведення нафтопроводу «Одеса—Броди» в аверсний режим. «Можливо, в цих обґрунтуваннях ми почуємо, наскільки український шлях транспортування каспійської нафти є вигіднішим від російського, — припускає в розмові з кореспондентом «УМ» Володимир Саприкін, експерт Українського центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова. — Щодо нафтопроводу «Одеса—Броди» буде певна активізація робіт. Політичну підтримку проект має, але вона поки що не перетворилася на економічну складову. Гадаю, у наближчі півтора–два роки проект не вдасться реалізувати, тобто нафтогін не запрацює в аверсному режимі».

Також у Києві буде представлено й обговорено маркетингове дослідження щодо можливості будівництва в Україні нафтопереробного заводу для переробки каспійської нафти та концепцію формування Балто–Чорноморсько–Каспійського енерготранзитного простору. Після цього урядовці, бізнесмени та науковці розіб’ються на секції для обговорення вужчих питань. Планується підписання низки двосторонніх документів про співробітництво в енергетичній сфері на міжкорпоративному рівні.

У п’ятницю саміт «переїде» до секретаріату Президента, на вулицю Банкову, де відбудуться пленарне засідання, церемонія підписання документів та спільна прес–конференція президентів.