Парад революціонерів і шукачів пригод

15.05.2008
Парад революціонерів і шукачів пригод

Канн–2008 обіцяє зіркове кіно.

Учора ввечері прем’єрним показом американського конкурсного трилера «Сліпота» з акторкою Джуліанною Мур в головній ролі офіційно стартував головний щорічний кінофорум планети — 61–й Каннський кінофестиваль. «УМ» уже повідомляла, що на ньому вперше буде відкрито український павільйон. Однією з найочікуваніших подій фестивалю є показ найближчої неділі фільму «Індіана Джонс і Королівство кришталевого черепа», вже четверта серія про пригоди хороброго археолога, роль якого незмінно виконує нестаріючий Харрісон Форд. Стрічка виходить у світовий прокат 22 травня, тобто наступного дня після прем’єри в Канні.

Канн є насправді «зоряним» фестивалем, бо ніде, хіба що за винятком церемонії вручення «Оскарів», не побачиш такої кількості зірок кіно. Окрім уже згаданих Мур та Форда, в Канні будуть «сяяти» Роберт Де Ніро, Мадонна, Клінт Іствуд, Анджеліна Джолі. Іствуд представить на Лазуровому узбережжі свою нову роботу — дитячу драму–трилер про викрадену дитину «Підкинутий ельфами», в якій Джолі виконує головну роль. Де Ніро грає роль занепадаючого голлівудського продюсера в драмі «Що лиш трапилося?», яку демонструватимуть на закритті фестивалю 25 травня. Мадонна виступає в незвичній для неї ролі режисера–кінодокументаліста. Її фільм розповідає про дітей, які осиротіли в результаті смерті їхніх батьків від СНІДу в Малаві.

Загалом у головній конкурсній програмі за гран–прі фестивалю «Золота пальма» боротимуться 22 художні фільми. Серед головних претендентів на перемогу називають режисерський дебют американського сценариста та письменника Чарлі Кауфмана «Синекдоха Нью–Йорк» — іронічна розповідь про театрального режисера (актор Філіп Сеймур Хоффман), який намагається збудувати на горищі свого будинку мініатюрну модель Нью–Йорка. Шанси на призи має стрічка провідного німецького режисера Віма Вендерса «Стрілянина в Палермо» з добре відомою нам Міллою Йовович у головній ролі. Це вже дев’ятий фільм метра в конкурсних програмах Канну. А всього він демонстрував у рамках цього фестивалю 15 своїх робіт, його відзначено п’ятьма нагородами, зокрема «Золотою пальмою» 1984 року за фільм «Париж, Техас». Має стати подією біографічна стрічка режисера Стівена Содерберга «Че», в якій роль легендарного латиноамериканського революціонера виконує актор Бенісіо Дель Торо. Як завжди, можуть піднести сюрпризи представники кіно Азії. Страшенно популярний у Франції та незмінно присутній на каннських фестивалях останніх 30 років американський режисер–пересмішник Вуді Аллен цього разу покаже поза конкурсом свою нову гірку романтичну комедію «Вікі Крістіна Барселона», яку він зняв в Іспанії з іспанськими акторами Пенелопою Крус та Хав’єром Бардемом. Американська режисерська зірка Квентін Тарантіно дасть у Канні кілька майстер–класів для молодих колег за фахом. Минулого року це робив Мартін Скорсезе.