НОВИНИ ПЛЮС

26.04.2008

Усі кандидати в президенти США — за ПДЧ для України вже в грудні

Комітет у закордонних справах Сенату США одностайно схвалив резолюцію на підтримку приєднання України та Грузії до Плану дій щодо членства в НАТО в грудні. Як повідомляє прес–служба МЗС України, ініціатором резолюції виступив голова комітету Джо Байден, а також — співголова комітету від республіканців Річард Лугар і всі троє основних кандидатів: сенатори Джон Маккейн, Барак Обама і Хілларі Клінтон.

Як відомо, в грудні має відбутися зустріч міністрів закордонних справ НАТО, на якій Україна і Грузія можуть приєднатися до ПДЧ.

Вибори в Ірані

Учора в Ірані відбувся другий тур парламентських виборів, результати яких стануть відомі через кілька днів. У першому турі було заповнено 208 із 290 місць у Меджлісі, 70 відсотків мандатів вибороли ісламські консерватори–фундаменталісти. Другий тур проводиться в тих округах, де в першому турі жоден із кандидатів не набрав 25 відсотків голосів виборців. За прогнозами, реформатори–прибічники модернізації Ірану загалом здобудуть лише близько 40 мандатів. Але новий склад парламенту не буде одностайним у прийнятті рішень, оскільки в середовищі консерваторів назріває розкол: частина з них також невдоволена жорстким зовнішнім та внутрішнім курсом президента Махмуда Ахмадінеджада.

Ізраїль відмовився від перемир’я з палестинцями

Ізраїльська влада вчора відхилила пропозицію радикального палестинського угруповання ХАМАС стосовно встановлення перемир’я на шість місяців у Секторі Газа. ХАМАС, який переміг на парламентських виборах у Палестині й тепер повністю контролює Сектор Газа, запропонував також можливість поширення миру і на Західний берег річки Йордан, що перебуває під контролем організації ФАТХ та її лідера, поміркованого президента Палестинської автономії Махмуда Аббаса. Мирна пропозиція ХАМАСу була передана ізраїльському керівництву через єгипетських посередників. На виправдання своєї відмови ізраїльське керівництво назвало це «пасткою», мета якої — здобуття ХАМАСом часу на відбудову своєї організації після втрат під час останніх каральних рейдів ізраїльської армії в Секторі Газа.

Звіт Саркозі

Президент Франції Ніколя Саркозі позавчора ввечері під час півторагодинної прес–конференції, яка транслювалася двома головними телеканалами країни, звітував про перший рік свого перебування при владі. Саркозі визнав, що впродовж цього часу припустився низки помилок, але наголосив, що вважає необхідними для Франції всі ті реформи, які він обіцяв провести, вступаючи на посаду. Рік тому нового лідера країни підтримувало приблизно 60 відсотків французів; тепер рейтинг президента впав до 25 відсотків.

Марадона став пероністом

Дієго Марадона, якого вважають одним із найсильніших футболістів в історії, став членом правлячої партії Аргентини. Прізвище Марадони стоятиме у списку партії пероністів під номером 10. Саме під цим номером нападник виступав за збірну Аргентини, у складі якої став чемпіоном світу 1986 року. Досі Марадона заявляв, що є прихильником лівих поглядів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>