НОВИНИ ПЛЮС

23.04.2008

Як звільняти з ВРЮ

Конституційний Суд виніс ухвалу, згідно з якою суб’єкт формування Вищої ради юстиції при звільненні члена ВРЮ, котрий був призначений за квотою цього суб’єкта, не зобов’язаний брати до уваги оцінку ВРЮ щодо порушення присяги цим членом. У рішенні суду говориться: положення закону про Вищу раду юстиції в аспекті конституційного подання варто розуміти так, що перелік підстав для припинення повноважень члена ВСЮ органом, який його призначив, є вичерпною, припинення повноважень за інших обставин, визначених законом, не встановлено.

Рішення було прийнято на підставі конституційного подання 63 народних депутатів, що просили роз’яснити, чи допускається припинення повноважень члена ВРЮ за відсутності оцінки Вищою радою юстиції цих фактів, повідомляє «Ліга–бізнес–інформ».

Яценюк у Португалії

Сьогодні завершується дводенний візит Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка до Португалії. Спікер українського парламенту мав там широкий спектр зустрічей: від вищих посадовців (зустрічався з президентом Анібалом Сілвою та спікером Жайме Гамою) до ділових кіл. На переговорах, зокрема, йшлося про посилення співпраці з ЄС, розвиток торговельних стосунків, гарантії для українських заробітчан. До речі, під час відвідин собору св. Роки Голова ВР випадково зустрів українського будівельника, який теж родом із Буковини, як і Яценюк. Також спікер запропонував провести у вересні спільний українсько–португальський семінар із підготовки до Євро–2012. «Португальці мають не декларативний досвід проведення Єврокубка, а реальний», — пояснив спікер, маючи на увазі чемпіонат Європи 2004 року, що відбувався в Португалії.