Ленін стояв струнко,

23.04.2008

«Смерть катам! Героям — слава!» й інші подібні гасла разом із Державним гімном у виконанні місцевих активістів «Нашої України» та ще кількох патріотичних партій уперше пролунали вчора в центрі Полтави біля пам’ятника Леніну у «святий» для його прихильників день — 138–му річницю від народження. Щоправда, варто було юнакам підняти близько десятка синьо–жовтих державних прапорів, як вони одразу опинилися в оточенні агресивно налаштованих престарілих «політбійців» із червоними стягами Компартії та пов’язками Союзу радянських офіцерів.

Адже попри те, що комуністи призначили свій мітинг біля пам’ятника на десяту годину ранку, а їхні опоненти — власне пікетування того ж пам’ятника під девізом «Геть катів із наших вулиць!» — на одинадцяту, «віддалятися» один від одного в часі та просторі ніхто не хотів. Тож по завершенні нечисленного мітингу місцевий комуністичний ватажок закликав усю когорту «ленінців» залишитися, щоб «послухати націоналістів, а за необхідності — дати відсіч». Увімкненими на максимальну потужність залишили й «глушилки» для опонентів — стаціонарні гучномовці з піснями радянських часів.

«Антиленінців» у розпал робочого дня зібралося ще менше — зо два десятки. Але їхнє коло виявилося досить тісним, згуртованим і непоступливим. Тож висловів на адресу «націоналістіческіх отщєпєнцев» «червоні» не добирали. І якби не присутність в епіцентрі протистояння міліціонерів, без штовханини не обійшлося б.

Зрештою, «пару» випустили в найгарячіші політичні дискусії. Водночас ініціатори пікету розповсюдили листівки із закликами до міської влади перейменувати вулиці, названі іменами «заклятих друзів» українського народу, та демонтувати пам’ятники Леніну й Петру І.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Києві святкування дня народження Ілліча відбулося без ексцесів. З самого ранку пам’ятник навпроти Бессарабського ринку «привітали» квітами й прапорами керівники та рядові представники КПУ, ПСПУ, СПУ, деяких інших лівих сил; тут же відбулися імпровізовані пікети на підтримку ленінських ідей.