«Остання крапля» в «гарячій війні»

23.04.2008

У коаліції «вже не холодна війна, а гаряча». Так вважає «НУНСівець» Іван Стойко, який зауважив, що БЮТ і «Наша Україна — Народна самооборона» «пішли на знищення — це видно по заявах і взаємних звинуваченнях, по намаганнях внести зміни до Конституції і скасувати або нівелювати інститут президентства». Пан Стойко також заявив, що «НУНС» порушуватиме питання про розпуск коаліції, якщо у Верховній Раді буде створена «конституційна» комісія, на чому наполягає Блок Тимошенко. Це, за словами «нашоукраїнця», стане «останньою краплею», але доти «НУ» «робитиме все для того, щоб досягнути перемир’я і не допустити розпаду коаліції».

Як заявив лідер парламентської фракції «НУНС» В’ячеслав Кириленко, дії БЮТ «створюють реальну загрозу територіальній цілісності й державній незалежності України, які на нинішньому етапі розвитку країни здатна захистити лише дієва президентська влада». Йдеться про те, що «тимошенківці» спільно з «регіоналами» і комуністами хочуть, за словами пана В’ячеслава, «остаточно відібрати повноваження у Президента і передати їх партійним фракціям парламенту та якомусь «канцлеру», який цими фракціями буде призначатися». «На практиці це означає створення системи колективної безвідповідальності і всевладдя парламентсько–олігархічних кланів», — прокоментував Кириленко ініціативи БЮТ. І від імені своєї політичної сили звернувся до партнерів по коаліції із наполегливим проханням припинити її руйнування.

БЮТ, у свою чергу, висловив «відверте здивування» заявою Кириленка. «Фракція послідовно виступає за ухвалення змін до Конституції та ліквідацію безвладдя в країні... Ми не стріляємо в спину, не приховуємо наших намірів від партнерів по демократичній коаліції, — наголошують БЮТівці у поширеній алаверди заяві. — Ми не забираємо повноваження у Президента, — ми виступаємо за ліквідацію хаосу в державі». БЮТ також запевняє, що «більшість членів фракції НУНС» підтримує їхні ідеї та партнерські ініціативи.

А коаліцію буде збережено, переконані в Блоці Тимошенко, який вимагатиме від Генпрокуратури проведення розслідування діяльності голови секретаріату Президента — Віктора Балоги. «До Президента в нас політичні претензії, а до Балоги — юридичні. Причому лежать вони вже в кримінально–правовій площині», — заявив в інтерв’ю тижневику «Столічниє новості» нардеп Андрій Портнов.