Концептуція

23.04.2008

Сьогодні на засіданні Національної конституційної ради, яку сформував Президент, буде презентовано проект концепції нової Конституції. Над текстом концепції працювала робоча група, створена з числа членів ради. Тепер програмний документ обговорять широким колом учасників.

Народний депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський розповів «УМ», що засідання почнеться о 15.00. «Якщо чесно, то я й не знав, що є членом Національної конституційної ради, мене про це ніхто не інформував, — зізнався пан Зарубінський. — Але якщо є запрошення, то я обов’язково прийду».

Такий підхід є характерним до членства в НКР: на Банкову запрошували ніби багатьох, але якось не надто активно; тож поки суть та діло, проект писали вузьким колом.

Після затвердження концепції стане відомо, в якому напрямку змінюватиметься чинний Основний закон. Заступник глави секретаріату Президента Марина Ставнійчук анонсувала, що з текстом концепції запропонують ознайомитися Венеціанській раді та Раді Європи. На думку пані Ставнійчук, Нацрада може презентувати текст Конституції (або конституційних змін) до початку літа.

Газета «Коммєрсант–Україна» має дані, що робоча група висловилася за поглиблення парламентсько–президентської республіки, а не розширення повноважень глави держави. Серед цікавих новацій — скасування інституту парламентської коаліції (бо це нібито політичне, а не правове поняття). Право вносити кандидатуру Прем’єр–міністра переходить від коаліції до найбільшої фракції. Якщо її кандидат не пройде — свого висуванця пропонує друга за чисельністю фракція. Третій у «черзі» — Президент.

Однак це тільки проект і поки що — тільки концепції. Ще невідомо, яким він вийде після сьогоднішнього засідання. Адже сторона Президента переконана, що внаслідок політреформи повноваження глави держави мають посилитись.

Учасники нинішньої коаліції — фракції «Наша Україна — Народна самооборона» та Блок Тимошенко — вже встигли обмінятися дошкульними заявами щодо намірів по–різному міняти Основний закон. Зокрема, «НУНС» звернувся «до наших партнерів із БЮТ із наполегливими проханнями припинити сепаратні дії спільно з опозиційними партіями». У БЮТ на це кажуть, що зміни до Конституції пропонуватимуться від імені всієї коаліції.

Нагадаємо, Блок Тимошенко офіційно задекларував намір послабити повноваження глави держави, розкритикував НКР при Президентові й виступив за створення конституційної комісії у Верховній Раді. Цю ініціативу підтримує Партія регіонів, а днями за створення такої ради висловилася і депутатська група «Народної самооборони», що входить до складу «НУНС».