Хоч щось їх єднає

19.04.2008

Прогноз Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка про те, що парламент у п’ятницю знову не покаже плідної роботи, справдився. На чому закінчилось засідання ВР у четвер — з того воно й почалося у п’ятницю: коаліція вимагала заслухати ситуацію в Харкові та проголосувати про дострокові вибори в місті, натомість опозиція виступила різко проти. Яценюк запропонував компроміс — розглянути п’ять соціальних законопроектів, «а вже після обіду блокувати, розблоковувати». Але його не підтримали.

«Для того, щоб не влаштовувати в стінах парламенту знову стадію фізичного протистояння, я думаю, буде логічно, м’яко кажучи, розійтися», — запропонував Яценюк. Він насварив депутатів, які під час наради кажуть одне, а коли виходять на люди — «хочуть із красивим обличчям піти». І виходить, за словами Яценюка: «одні — Харків, другі — ще якогось біса».

Однак депутати вирішили зробити «хоч одну корисну справу» й розглянули постанову про «стан, заходи і перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи». Напередодні у ВР відбулися парламентські слухання з приводу 22–ї річниці трагедії на ЧАЕС — на цій основі й було написано проект постанови.

За її ухвалення проголосувало 437 (!) депутатів. Згідно з цим документом, Кабінетові Міністрів доручається внести до парламенту законопроекти про захист постраждалих, про правовий режим ураженої території, про програму зняття з експлуатації ЧАЕС та перетворення об’єкта «Укриття». Також Кабмінові доручається створити центральний орган виконавчої влади з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Президентові рекомендовано скликати засідання РНБО для вирішення проблем, пов’язаних із Чорнобилем.