«Три сестри» з Багдада

17.04.2008
«Три сестри» з Багдада

Олександр Погребняк (Мольєр) та Ярослав Герус (Блазень) у виставі «Блазень». (Фото Миколи ПРИДАТКА.)

Молодість та обмін досвідом — поняття, так би мовити, з різних опер. Бо який там у молодих досвід, скажете ви, і... будете змушені визнати, що помилялися. Студенти Київського університету імені Карпенка–Карого вам, у цьому допоможуть. Причому для цього буде задіяний цілий фестиваль театральних шкіл «Натхнення», який відкрився у вівторок. Ініціатором цього бієнале, яке відтепер відбуватиметься що два роки, став сам КНУТКіТ, ідею підтримали Національна комісія України у справах ЮНЕСКО, а також близько 20 театральних шкіл з Мексики, Іраку, Литви, Словаччини, Польщі, Вірменії, Грузії, Білорусі, Росії, України.

Першими на правах господарів розпочали студенти Університету ім. Карпенка–Карого. У вівторок на сцені навчального театру вони грали виставу «Блазень» (за мотивами п’єси «Кабала священиків» та повісті «Життя пана де Мольєра» Михайла Булгакова), вчора в Молодому показували спектакль «У палаючій пітьмі», що вже успішно пройшов перше «бойове хрещення» київським гядачем.

Академія мистецтв Словаччини делегувала до Києва циркове шоу «Попокатепетль», театр–студія Білоруської академії мистецтв — виставу «Нескінченно», завтра студенти факультету мистецтв Багдадського університету презентують свою версію чехівських «Трьох сестер»...

До речі, Україну на цьому фестивалі представляють також Харківська державна академія культури та Харківський університет ім. Котляревського, театральне відділення Львівського університету, Дитяча академія мистецтв і Академія танцю. Щодня на сцені навчального театру КНУТКіТ грають по дві—три вистави. Спектаклі йдуть мовою оригіналу, а перед початком глядачам зачитують сюжет українською. Подивитися на майбутніх зірок українського, а може, й світового театру можна безкоштовно — вхід на вистави вільний.

Фестиваль «Натхнення» триватиме до 20 квітня.