Після Євро–2012 — Євро–2013?

17.04.2008

Днями Україну з «інспекційним» візитом відвідали президент Європейської легкоатлетичної асоціації Ганс–Йорг Вірц та скарбничий ЄАА Карел Пильни. Керівники континентальної «королеви спорту» зустрілися з українськими колегами й першими особами профільного міністерства. Розглядали також і можливість проведення в Україні легкоатлетичного чемпіонату Європи. Поки що — не «великого», а в командному заліку. Зокрема, стало відомо, що Україна подала заявку на проведення таких змагань 2013 року. Забезпечити його буде нескладно — завдяки інфраструктурі, створеній під футбольне Євро–2012.

Серед найближчих значних легкоатлетичних подій, які готується прийняти Україна, — Кубок Європи з бігу на 10 000 м навесні 2009 року та ЄАА восени 2010–го. Але цього, очевидно, замало як для спортивної нації. Ганс–Йорг Вірц пожалкував, що наразі інтегрованість України в проведення змагань міжнародного рівня є недостатньою, але визнав, що наша країна робить значний ривок у розв’язанні організаційних питань.

Міністр молоді та спорту Юрій Павленко поінформував пана Вірца, що в Україні останніми роками помітно зросло бюджетне фінансування легкої атлетики. Якщо у 2006–му бюджет передбачав на це 6 млн. грн., то в нинішньому відповідна стаття витрат має сягнути 17,3 млн. грн., із цієї суми 774 тис. грн. буде виділено на закупівлю інвентарю й обладнання. Також планується створення низки центрів олімпійської підготовки легкоатлетів — ідеться, зокрема, про бази в Кончі–Заспі, «Трудові резерви» у Білій Церкві, «Авангард» у Ялті, на території столичного НСК «Олімпійський».

Марія БОБЕР