Важко в тренуванні — легко в бою?

09.04.2008
Важко в тренуванні — легко в бою?

Андрій Срюбко й Вадим Шахрайчук — знову в строю. (Фото прес–служби ФХУ.)

Організаційні проблеми

Після пишних проводів на чемпіонат світу в першому дивізіоні, що відбулися 2 квітня в київському парку Шевченка, збірна України відбула на тренувальний збір на Далекий Схід Росії. Із 4 по 11 квітня підопічні Володимира Голубовича перебуватимуть у Хабаровську, звідки рукою подати до Японії. Турнір у рамках групи В першого світового дивізіону відбудеться на острові Хоккайдо, в місті Саппоро. Добувати єдину путівку до елітного ешелону українці почнуть 13 квітня матчем проти хорватів.

Хабаровськ зустрів гостей дощиком, що вважається гарною прикметою. На лід «Платинум Арени» наші гравці вийшли вже через чотири години після дев’ятигодинного перельоту. Тренери вирішили, що така «шокова терапія» дозволить хокеїстам швидше акліматизуватися й менше зважати на різницю у вісім годин між Україною й Хабаровським краєм.

Усі 26 гравців займалися в загальній групі. Трьох воротарів — Селіверстова, Карпенка й Федорова — «ганяв» наставник охоронців останнього рубежу легендарний Юрій Шундров, який приєднався до команди вже на Далекому Сході.

На третій день збору команда ледь не зазнала незапланованих втрат. Спочатку шайба влучила в незахищене місце на нозі центрфорварду Вадиму Шахрайчуку. Але після отримання медичної допомоги ветеран збірної знайшов мужність повернутися на лід. А незабаром трапилася ще одна неприємність: після кидка Дениса Ісаєнка шайба зрикошетила від ключки й поцілила в шию Андрієві Срюбку. На щастя, гумовий диск оминув сонну артерію, і захисник «Сокола» знову тренується на повну силу.

Кадрове питання

Тим часом у Мінську завершилася фінальна серія білоруської екстраліги, в якій «Керамін» упевнено переграв «Юність» (4:0). Два кращі клуби Білорусі мали делегувати до збірної України п’ятьох гравців. Але якщо нападник «Юності» Олександр Матерухін та новоспечені чемпіони, захисники Дмитро Якушин і Віталій Люткевич, а також форвард Роман Сальников, учора прибули до Хабаровська, то Олег Шафаренко не посилить національну команду. У останньому поєдинку за клуб нападник травмував руку, на яку наклали гіпс.

Попри поповнення, чисельний склад української команди навіть зменшився на одну особу, оскільки тренери вирішили розпрощатися з п’ятьма хокеїстами. Не витримали конкуренції захисник «Гомеля» Ісаєнко й четверо гравців «Сокола»: оборонець–ветеран Савицький і нападники Карлов, Сергій Черненко та Харченко.

На чемпіонат світу до Японії тренери мають намір взяти 23 гравців (3 воротарі, 8 захисників, 12 форвардів), тож найближчими днями «відсіють» ще двох виконавців. Скоріше за все, це станеться після завтрашнього контрольного матчу з «Амуром».

До речі, до цього хабаровська команда двічі зустрілася з майбутнім суперником українців у Саппоро — збірною Японії. Одного разу була зафіксована нічия — 4:4, а другого — японці взяли гору з рахунком 2:1. Тож на цьому тлі українці матимуть можливість порівняти свою готовність до турніру з боєздатністю японців. Четвергова зустріч на «Платинум Арені» між «Амуром» і «синьо–жовтими» викликала в місті великий ажіотаж, усі 7000 квитків уже розпродано.

 

ТЕЛЕПРОГРАМА

Учора став відомий розклад трансляцій чемпіонату світу в Японії на українському телебаченні. Оскільки права придбала телекомпанія «Повєрхность», то всі матчі в прямому ефірі покаже лише канал «Спорт–1». Перший національний канал, з яким «Повєрхность» поділилася правами на трансляції, два поєдинки покаже в прямому ефірі, а ще три — в запису.