«Книги заповідаю землякам...»

«Книги заповідаю землякам...»

Подарунок, який отримала райбібліотека у місті Бар на Вінниччині, можна вважати королівським. Упродовж півроку заклад культури отримав з Америки чотирнадцять габаритних посилок із літературою, а загальна кількість різноманітних українських видань перевищила півтори тисячі. Виходили у світ ці книги впродовж останнього півстоліття переважно за кордоном, до того ж значна частина їх нині — рідкісні. Потрапили книги на Поділля не для виконання певної допомогової програми, або через широкий добродійний жест однієї з фундацій, а завдяки приватній ініціативі родини Партикевичів, яка мешкає в місті Палатін поблизу Чикаго.

Кіно і гастарбайтери

Кіно і гастарбайтери

Темою українських «гастарбайтерів» зацікавився чеський режисер Ярослав Брабец. Він знімає новий телевізійний фільм із робочою назвою «До Ческа» («На чехи»). Як повідомляє прес–служба громадського Чеського телебачення, головним героєм є не надто заможний українець Володимир (актор Андрій Безщасний) із Закарпатської області, який заробляє собі на життя дрібною торгівлею та контрабандою. Він закоханий у молоду розлучену жінку на ім’я Альона (Валерія Белясова), яка працює в Празі і регулярно надсилає гроші своїй мамі для дванадцятирічного сина Сергія. Альона — самостійна та смілива жінка — розуміє, що Володя невдаха та лінюх не може забезпечити їй життєву стабільність. Формальності, пов’язані з постійним місцем проживання у Чехії, — тим більше.

А я тобі пісеньку заспіваю

А я тобі пісеньку заспіваю

У дитячих крамницях триває рух за українську мову. Компанія «ТойДІКо Україна», ексклюзивний дистриб’ютор іграшок «Фішер–Прайс», вирішила українізувати популярний у світі «Чарівний горщечок» — іграшку для дітей від піврочку до трьох. Вчили його рахувати і співати українською цілий рік. Тарас Малкович, перекладач видавництва «А–БА–БА–ГА–ЛА–МА–ГА», старший син видавця і поета Івана Малковича, працював над українською версією англійських пісеньок, а наспівала їх жителька Великої Британії Наталя, прізвище якої ніхто не знає. «Голос живий, відразу уявляєш гарненького усміхненого друга, з мигаючим носиком. Дітки у горщечок вкладають формочки, а коли їх звідти витягують, іграшка винагороджує малюків пісенькою у стилі хіп–хоп», — коротко пояснює механізм роботи іграшки Тарас.

Всі статті рубрики