Кіно і гастарбайтери

05.04.2008
Кіно і гастарбайтери

Зйомки фільму «На чехи».

Темою українських «гастарбайтерів» зацікавився чеський режисер Ярослав Брабец. Він знімає новий телевізійний фільм із робочою назвою «До Ческа» («На чехи»). Як повідомляє прес–служба громадського Чеського телебачення, головним героєм є не надто заможний українець Володимир (актор Андрій Безщасний) із Закарпатської області, який заробляє собі на життя дрібною торгівлею та контрабандою. Він закоханий у молоду розлучену жінку на ім’я Альона (Валерія Белясова), яка працює в Празі і регулярно надсилає гроші своїй мамі для дванадцятирічного сина Сергія. Альона — самостійна та смілива жінка — розуміє, що Володя невдаха та лінюх не може забезпечити їй життєву стабільність. Формальності, пов’язані з постійним місцем проживання у Чехії, — тим більше.

Фіктивний шлюб Альони з чеським інтелектуалом (відомий чеський актор Владімір Длоуги) не вирішує проблем кохання. Бо Володимир, який намагався заробити грошей і стати в очах коханої «завидним женихом», стає жертвою рекетирів. Повністю опинившись «на дні», він не впадає у відчай і працює звичайним робітником. Любовна лінія завершиться благополучно — українці залишаться разом, а чех Ріхард зійдеться з подругою Альони.

Стрічка знімається за сценарієм Мартіна Рішави (який взяв собі відповідне псевдо Йосип Заробітчан) та Павла Марека. Сценарій був написаний сім років тому, його автори кілька разів приїжджали на Закарпаття, щоб зібрати матеріали, але так і не змогли взятися за зйомки. Пізніше сценарій виправили і скоротили. «Становище українців, які в нас намагаються знайти своє місце під сонцем, сьогодні, у порівнянні із тим сценарієм, трохи інакше. Пропозицію робочих місць не контролюють вже дрібні мафіозі, вона є набагато організованішою. Із транспортування українських заробітчан на Захід став масовий проект висмоктування душ», — сказав режисер Ярослав Брабец. Фільм, на його думку, як про українців, які зазнали неповаги та бездушності з боку чеського суспільства, так і про людські стосунки та любов. Глядачі Чеського телебачення побачать його вже цього року.