Не старіти душею й тілом

05.04.2008
Не старіти душею й тілом

Колеги з Німеччини й Іспанії поважають Анатолія Присяжнюка (у центрі).

Ветеран–легкоатлет Анатолій Присяжнюк із селища Володимирець довів, що вік не заважає дружити зі спортом. На недавньому світовому чемпіонаті, що проходив у французькому місті Клермон, він переміг на дистанціях 1500 і 3000 метрів, у кросі на 8 км і навіть напівмарафоні! Після цих звитяг Анатолій Григорович став уже десятиразовим чемпіоном світу cеред ветеранів, котрим понад 60 років.

З легкою атлетикою пан Анатолій йде нога в ногу ще з армії. Прикладом для нього став начальник військової частини, який сам займався бігом і заохочував юнака із задатками. Командир відкрив іще один талант солдата — пристрасть до малювання, надавши хлопцеві можливість займатись улюбленою справою. Ці два захоплення й стали основними в житті Присяжнюка.

Після повернення з армії він тривалий час працював художником–оформлювачем, але не зраджував і пристрасті до бігу — неодноразово вигравав обласні змагання, а в 1990 році взяв участь у чемпіонаті СРСР серед ветеранів у Москві, тоді ж виграв і свій перший міжнародний марафон. «Порівнявши свої рекорди з результатами спортсменів Європи, я зрозумів, що можу їх перевершити, — розповідає Анатолій Присяжнюк. — І вперше виступаючи за збірну України в 1997 році в Голландії на ветеранському чемпіонаті світу, одразу здобув дві золоті медалі».

«Була в мене давня мрія помірятися силами із відомим англійським бігуном, олімпійським чемпіоном, триразовим переможцем престижного Бостонського марафону Роном Хіллом. Така нагода трапилась у 1998 році на змаганнях у Молдові, — каже Присяжнюк. — Перед стартом навіть попросив у опонента автограф, а от на біговій доріжці взяв гору над своїм кумиром!»

Свої «марафонки» Анатолій Григорович і досі береже винятково для відповідальних змагань, а тренується у звичайних кросівках: «Якби жив у Західній Європі, був би забезпеченою людиною, адже там держава за вагомі перемоги преміює. А тут я отримую звичайну пенсію...»

У щоденнику українського ветерана, до якого він систематично занотовує всі пробіжки, підраховано: за роки тренувань він подолав понад 130 тис. км. Знижувати темп Присяжнюк не збирається. Напевно, небагато знайдеться людей такого поважного віку, котрі можуть із легкістю пробігти 20 км. Для Анатолія ж Присяжнюка це — звичне заняття. Щодня він долає намічену дистанцію, а один–два рази на тиждень — біжить по 30 км. Так, за січень атлет із Рівненщини пробіг 555 км. У планах 70–річного ветерана — перемога на чемпіонаті Європи, що відбудеться влітку в Словенії. А ще він мріє позмагатися в супермарафоні на 100 км. Пан Анатолій відчуває, що сил для цього в нього не забракне.