Кирило Куликов: Від БЮТ у Києві має шанси стати мером тільки Тимошенко

04.04.2008
Кирило Куликов: Від БЮТ у Києві має шанси стати мером тільки Тимошенко

Кирило Куликов, «права рука» Юрія Луценка в Києві. (Фото УНіАН.)

«У 2007–му — обіцяли Києву нову владу. У 2008–му — в столиці оголошено дострокові вибори міського голови». Лайт–бокси, з яких Юрій Луценко нагадує, що здійснив свою передвиборчу обіцянку, киянам трапляються на кожному кроці. Що, на думку багатьох, свідчить: нинішній міністр внутрішніх справ не облишив наміру самому балотуватися в мери Києва. Втім у демократичному таборі таких охочих іще чимало. А поки «помаранчеві» чубляться між собою за право покерувати столицею, чинний мер Леонід Черновецький почувається дедалі впевненіше, приваблюючи малозабезпечених виборців виплатою численних соціальних допомог. Про те, чи можна сподіватися на єдиного кандидата від демократичних сил і на те, що команда Черновецького понесе кримінальну відповідальність за зловживання, «УМ» запитала члена команди Луценка, народного депутата від блоку «Наша Україна — Народна самооборона», екс–керівника Національного бюро Інтерполу Кирила Куликова. Зараз він ще й очолює «пролуценківську» громадську організацію «Я — киянин», створену під вибори в столиці.

 

«Нам має вистачити любові до Києва, щоб домовитися про єдиного кандидата»

— Пане Кириле, під час виборів обіцянка відставити мера Києва Леоніда Черновецького була одним із головних гасел вашого лідера Юрія Луценка. Чому виконати її вдалося лише зараз?

— Багато писали про те, що Луценко забув про цю обіцянку. Але я, аналізуючи ситуацію, від самого початку говорив, що вибори будуть навесні.

Для нас це питання було принциповим, бо після правління Черновецького просто соромно за наше місто. У Києві жили і працювали Анна Ахматова, Паустовський, Купрін, народився Михайло Булгаков... Це ж така історія! Мої друзі з Москви приїжджають і захоплюються цим містом, для них це — Європа. А тут таке твориться... Цинічне нехтування законом. Украли клаптик землі, украли комунальне підприємство, украли банк «Хрещатик» — і ніхто нікого за це не чіпає, все тихенько проходить.

— Але зараз, з огляду на рейтинги й активну соціальну діяльність Черновецького, може статися так, що він знову стане мером….

— Повірте мені, він більше не буде мером ніколи. Зараз для нас найважливіше — висунути єдиного кандидата від демократичних сил. Наразі їх є три.

Володимир Кличко — молодий, киянин, людина, яка творить імідж України. Не у всіх країнах міський голова повинен займатися трубами і фекальними водами. Мер чи Президент повинні представляти місто і державу, тобто бути своєрідним зразком, чиє прізвище асоціюється з країною. Як «Україна — Ющенко», так «Київ — Кличко». Щоб це була людина, яку знають у всьому світі, щоб інвестори були обізнані, що сюди можна було приїжджати і вкладати гроші.

Наступний кандидат — Луценко. Ми ще у 2006 році заявили про те, що він має балотуватися в мери, бо на той час Юрій Віталійович був би найпотужнішим кандидатом. Чому? Бо зміг за короткий час зробити реформу в МВС. Він відчуває пульс великого міста і має велику популярність серед киян. Але Луценко відмовився від балотування, бо як порядна людина пообіцяв Президенту забезпечити з боку МВС проведення демократичних виборів.

Щодо кандидата від БЮТ... Так, ця сила — найпопулярніша у столиці. Та хоч кияни й підтримують блок Тимошенко, це не означає, що вони «куплять» будь–що від цього блоку, як кота в мішку.

— Ви вірите, що з таким набором кандидатів реально домовитися про єдиного?

— У 2007 році, проаналізувавши досвід попередніх помилок, демократичним силам вистачило мудрості створити коаліцію і поступитися амбіціями на користь інтересів країни. Тож і зараз має вистачити розуміння і любові до Києва, щоб домовитися про єдиного кандидата.

— Блок Тимошенко, опираючись на свої рейтинги в Києві, заявляє, що єдиний кандидат має бути саме від БЮТ. Хто від цієї політичної сили, на вашу думку, має шанси перемогти на виборах?

— Юлія Тимошенко. Щодо інших, то у БЮТ багато політиків відомих і потужних. Але окремо кожен з них не має в Києві такої підтримки, в тому числі й Турчинов.

«Немає такої сфери, у якій команда мера не порушувала б закон»

— Якщо Черновецький не стане мером, то чи вірите ви в те, що він нестиме кримінальну відповідальність за зловживання у Київдержадміністрації?

— Давайте не випереджувати події. Це має вирішувати слідство. Тих матеріалів, які були зібрані, на мій погляд, достатньо, щоб порушувати і розслідувати ці справи. Але зараз вони перебувають у прокуратурі. І проходять там дуже важко. Пам’ятаєте, була порушена справа проти зятя Черновецького Супруненка, та її одразу ж і закрили.

Наскільки я знаю, уже існує 37 кримінальних справ, що порушені з питань зловживання щодо розподілу землі чи підробки документів, які стосуються такого розподілу.

— Чи є там справи щодо приватизації комунального майна?

— Є і такі. Давайте не забувати і про «Еліту–Центру». Загалом немає такої сфери діяльності, де б ця команда (Черновецького. — Ред.) не порушувала законодавство. Наприклад, Рахункова палата проводила аудит за 2007 рік щодо використання КДМА коштів, направлених на виконання Києвом функції столиці. Це 1 мільярд 400 мільйонів. З цих коштів 95 відсотків використано з порушенням закону. Після цього прокуратура повинна ухвалити рішення, чи порушувати тут якусь справу. Поки що такого рішення немає.

— Завдяки чому стало можливим порушення справ одна за одною?

— Якщо ви хочете мене запитати, чи почали порушувати справи після того, як Луценко дав у морду Черновецькому, то ні. Там немає нічого особистого. Це суто Льонін бізнес. Доповідну записку щодо порушень при виділенні земельних ділянок на сесії Київради 1 жовтня 2007 року писали ще за прем’єрства Януковича. А справу щодо «Еліти–Центру» порушили ще у 2006–му.

— У справах щодо «Еліти–Центру» фігурує Черновецький?

— Є свідчення звинувачених у цій справі, хто і як працював. Є затримана людина, автор афери, який перебуває у Швейцарії. Він багато цікавого розповість, як повернеться. Ми маємо всі підстави заявляти, що Черновецький і його «Правекс–банк» має відношення до афери. Між «Правексом» і «Елітою–Центром» були стійкі ділові відносини, «Правекс–банк» був розрахунковим центром «Еліти...». Про ці відносини керівництво «Правексу», почесним головою якого тоді був Черновецький, не могло не знати. Вони бачили, які суми проходили по рахунку, а з точки зору фінансового моніторингу, не могли не знати, що ці гроші отримуються злочинним шляхом.

«Даху» на Банковій для Черновецького не буде»

— Багато говорилося про те, що мер і його команда почувають себе так зручно, оскільки нібито мають політичний «дах» з боку секретаріату Президента...

— Ми бачили розпорядження голови секретаріату щодо відміни перевірки КДМА з боку уряду, ми чули, що хтось когось кудись відправить, якщо зачеплять Льоню. Це почалося ще з вересня 2007 року, коли був готовий указ Президента щодо відсторонення (Черновецького. — Ред.). Указ у вересні був практично завізований всіма службами СП, але так і не вийшов. Я багато разів бачив керівництво секретаріату ледве не «в обнімку» з Олесем Довгим. І це все відбувається тоді, коли 70 відсотків киян виступають за проведення перевиборів мера, коли на виборах одним із основних гасел партії, яка опирається на Президента, й умовою створення коаліції була відставка Черновецького.

— Тобто можна припустити, що на цих виборах СП негласно знову підтримуватиме Черновецького?

— Те, що Верховна Рада спромоглася проголосувати про відставку мера і проведення перевиборів, думаю, буде важливим уроком для секретаріату. Не думаю, що там поставлять на кандидата, який уже програє.

— Ви раніше заявляли, що є ризик втечі Черновецького і його команди за кордон після продажу «Правекс–банку»...

— Для України ризик в тому, що він тут залишається. А те, що він може покинути країну — це питання інших органів. Я завжди казав, що головна мета цієї команди — залишатися при владі доти, доки вирішиться питання з «Правекс банком», де є рахунки комунальних підприємств. Питання ще не вирішено, всі кошти, які зараз є в команди Черновецького, вона переводить у готівку. Є план відступу цієї команди з Києва, щоб уникнути кримінальної відповідальності.

— Пане Кириле, ви в січні подали запит в МВС щодо закриття прокуратурою справи по ДТП, в якому авто з Черновецьким за кермом на смерть збило людину. Який результат цього запиту?

— Мені відповіли, що справу поновили, слідство триває.