Спокуси для обраних

29.03.2008
Спокуси для обраних

На місці отримання хабара. (Оперативна зйомка МВС.)

Бути чесним чи багатим?

До суду направлено справу щодо заступника Ро­менського міського голови з питань промисловості, транспорту і зв’язку пана К. Слідчий відділ прокуратури області під час досудового слідства встановив два факти отримання ним хабарів. За подібною посадовою спокусою зазвичай приховується зловживання службовим становищем. Отже, спокуса перша. Мав бути знятий із посади директор КП «Ромнитранссервіс». У грудні минулого року просто в коридорі міськради він передав заступнику голови К. тисячу двісті гривень, аби залишитися у своєму кріслі. Ніби й не така велика сума, але ж недарма кажуть, що апетит приходить під час їди.

«Буквально через два тижні наступає епізод другий — пан К. отримав «подарунок» від директора Роменської філії ВАТ «Харківшляхбуд» ДБУ–29», — розповідає «УМ» начальник слідчого відділу облпрокуратури Ігор Сидоренко.

Цього разу потрібно було «повирішувати» питання щодо погашення заборгованості Головного управління міського господарства Ромен перед уже згаданою філією. Сума вже піднімається до чотирьох тисяч — і «зеленими». Виконати обіцянки про допомогу своїм «спонсорам» К. не зміг. А вибір стосовно чесності та багатства, згідно зі звинуваченням, може бути замінений вибором суду: мінімум п’ять чи максимум десять — уже не тисяч, а років позбавлення волі.

Депутате, хто ти?

На жаль, питання, хто ж є нашими депутатами, «електорат» з’ясовує часто вже після виборів. Дізнавшись, наприклад, що тільки в лютому органи прокуратури області порушили п’ять кримінальних справ стосовно депутатів усіх рівнів. Три з них уже розглядають суди. Як повідомив «УМ» прес–секретар облпрокуратури Олек­сій Дерев’янко, кримінальну справу стосовно депутата облради, директора дослідного господарства «Агрофірма Надія» Сумського інституту агропромислового виробництва УААН порушив особисто прокурор Сумщини. Керівнику інкримінують зловживання службовим ставищем.

Упродовж двох років очолюване ним господарство не перерахувало до бюджету утриманого з працівників агрофірми податку з доходів фізичних осіб. У результаті, підрахували правоохоронці, державним інтересам завдано збитку на суму понад мільйон гривень. Цікаво: чи лише керівник відповідатиме перед законом? Адже важко уявити, як податкові органи впродовж такого тривалого часу не відстежили аж такої несплати — і не запобігли їй.

«У чиїх інтересах він діяв, наразі розбирається слідство, — говорить Олексій Дерев’янко. — Однак ясно одне: у керівника дослідного господарства були всі можливості своєчасно сплатити податок. Оскільки ж він цього не зробив, доведеться відповідати перед законом».

А тим часом глухівським міжрайонним прокурором направлена до суду кримінальна справа з обвинувальним висновком щодо голови правління ВАТ «Глухівське АТП–15939», депутата Глухівської міської ради К.. Півроку на його підприємстві безпідставно не виплачували заробітної плати. Причому всі можливості для її виплати на підприємстві були, стверджує начальник відділу прокуратури Сумської області Владислав Правдюк. А заборгованість за цей час сягнула майже 150 тисяч гривень.

Хто брав? Кому давали?

Більше двох тисяч респондентів було опитано у 110 населених пунктах України Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення проекту «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні «Гідна Україна». У них цікавилися думкою та досвідом з приводу корумпованості так званих публічних службовців. Це поняття ширше за поняття державного службовця. Бо, як всупереч законодавству вважають мешканці України, корупцією заражені не лише суто державні службовці, а й депутати, керівники різних рангів тощо.

Майже 63% опитаних переконані у значній корумпованості публічних службовців. 27% вважають корупцію серед публічних службовців скоріше поширеним явищем й лише 0,5% респондентів сказали, що корупції немає. Отже, парадокс: більш ніж 73% опитаних стверджують, що самі вони протягом останнього року до будь–яких корупційних дій із публічними службовцями залучені не були. І лише 19% підтверджують, що хабарі таки давали.

У чому річ? Респонденти відповідали на запитання нещиро? Але ж опитування є анонімним. Принаймні нашим публічним особам ще довго відчищати свої мундири в очах громадськості.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>