Сто архітекторів у пустелі

15.03.2008

Китай дивує світ черговими суперпроектами: то найвищим у світі хмарочосом, то, як повідомлено у вівторок на цьому тижні, містом у центрі пустелі, яке обіцяє стати найбільшим архітектурним дивом світу.

Пустельна провінція Ордос межує з Монголією і знаходиться за півтори години польоту літаком із Пекіна. Саме в центрі цієї пустелі буде зведене місто на кілька мільйонів мешканців, а в самому міста — квартал зі ста будинків, кожен з яких запроектує архітектор зі світовою славою.

Диво–місто має змінити обличчя цього регіону на півночі Китаю, який наразі відомий лише молокозаводами та вугільними шахтами. Вже за якісь рік чи два мистецтво та неповторна архітектура будуть приваблювати сюди мільйони закордонних та китайських туристів. Сьогодні провінція Ордос нараховує 1,4 мільйона мешканців.

Фінансування проекту «Диво–місто в пустелі» здійснюють приватні інвестори. «Ми хочемо продемонструвати владі не лише те, що місто можна збудувати практично з нуля, а також і те, яке важливе значення в такому проекті відіграє архітектура», — говорить Чай Цзян, китайський бізнесмен, один із авторів та інвесторів нового міста.

Швейцарська архітектурна фірма «Герцог і де Мейрон» для реалізації цього проекту відібрала 100 молодих, але вже відомих своїми роботами архітекторів із різних країн. Ставка робиться на швидкість. Більшість будинків мають бути зведені до кінця цього року. Проектантам поставлено умову: будівництво не може тривати довше, ніж 100 днів. Загальний нагляд за гармонійністю забудови здійснює відомий китайський архітектор та митець Ай Вей Вей. Він є проектантом «Пташиного гнізда» — нового Олімпійського стадіону в Пекіні. Цікаво, що серед ста запрошених архітекторів немає жодного китайця. Переважають американці (22 архітекторські фірми), швейцарці (14) мексиканці (9) та французи (7). У сотні відібраних архітекторів є представники 27 країн із п’яти континентів світу, але немає жодного зі Східної Європи.