ОМОН почистив Чисті пруди

05.03.2008
ОМОН почистив Чисті пруди

У середньовіччя людей прив’язували за ноги до двох коней, яких пускали вскач — і ті роздирали жертву. Схожу методу тортур застосував ОМОН у Москві при розгоні «Маршу незгодних». (Фото Рейтер.)

Перший день після свого виборчого тріумфу Дмитро Медведєв почав брутально — 3 березня надвечір у Москві, в районі Чистих прудів, ОМОН розігнав опозиційний «Марш незгодних» — багатьох людей було побито, двадцятьох заарештовано. До вчорашнього ранку всіх їх випустили, окрім одного — активіста Комітету антивоєнних дій Михайла Крігера, котрому інкримінують спротив міліції, повідомило радіо «Ехо Москви».

Неприємний осад від події залишився і в росіян, і в міжнародної спільноти. Навіщо було розганяти мітинг, на який вийшли менше сотні молодих москвичів, незадоволених практикою перетворювати всенародні вибори на голосування за призначеного Кремлем спадкоємця «престолу»? Який був резон у такому силовому придушенні жменьки інакодумців? Російська влада продемонструвала, що вона не тільки сильна, а й сліпо сильна — б’є, не дивлячись.

Офіційним приводом до застосування кийків та сльозогінного газу стало те, що «незгодні» (зорганізовані здебільшого формацією «Другая Россія») отримали відмову від уряду столиці у проведенні мітингу. Відмова, як повідомляє сайт «Лєнта.ру», не мала жодної мотивації, і, крім того, мерія не запропонувала учасникам протестної акції ніякого альтернативного майданчика. «Нє положено», — була відповідь. У Росії цим усе сказано. Проте директор Об’єднаного громадянського фронту Денис Білунов стверджує, що організатори «Маршу» подавали заявку заздалегідь, ще 18 лютого, проте мерія, всупереч закону, не дала їм відповіді впродовж трьох днів, а надіслала своє «ні» поштою аж 27 лютого.

Дивує, що аналогічну акцію «незгодних» у Санкт–Петербурзі було дозволено. Вищий прояв гуманізму властей — жодного її учасника, включно й з керманичами «Другой Россії» Гаррі Каспаровим та Едуардом Лимоновим, міліція не затримала.

Зате в Пітері сталася інша провокація проти опозиції — заарештовано голову тамтешнього відділення партії «Яблуко» Максима Резніка, проти якого вчора було порушено кримінальну справу за двома статтями — «застосування сили проти співробітників міліції» та «образа представника влади». Втім, за даними агенції «Інтерфакс», сам очільник пітерського «Яблука» пояснив, що двоє незнайомців зчинили бійку перед партійним офісом, він вийшов розборонити хуліганів, як раптом під’їхала міліція й схопила самого Резніка. У партії затримання Резніка класифікують як грубу політичну провокацію.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>