Читайте найкраще. Починайте з Забужко

05.03.2008
Читайте найкраще. Починайте з Забужко

Михайло Дорошенко вручає приз видавницву «К.І.С.» за книгу «Мовні війни в Європі». (Фото Володимира СТАДНІКА.)

Позавчора Всеукраїн­ський рейтинг «Книжка року–2007» визначився зі своїми переможцями. Дев’яносто шість експертів «ревізували» на предмет зовнішнього та внутрішнього наповнення майже тисячу новодруків, що були видані минулого року. До фінальних списків рейтингу потрапили книжки 72 видавництв. А переможців визначали у сімох номінаціях, кожна з яких складалася з трьох підномінацій. Як «поскаржився» на брифінгу президент Всеукраїнського рейтингу «Книжка року» Костянтин Родик, щороку експертам доводиться читати все більше і більше книг. І цей факт, звісно, дуже тішить як самих видавців, так і читачів.

Церемонія нагородження переможців вийшла динамічною та задерикуватою — режисерував дійство літературний критик Михайло Бриних, відомий своїми симпатіями до всього такого неакадемічного. Впродовж вечора сценою ходив туди–сюди персонаж у касці й возив на візку книжки. Цей образ можна розшифрувати по–різному. Особливо, якщо згадати, для чого саме садівники–любителі використовують ці тачки...

Що стосується переможців, то їх було навіть більше, ніж передбачав рейтинг. Оскільки номінацію «Дитяче свято» розділили не на три, а на чотири підномінації — це вже 22 переможці, плюс було ще кілька спеціальних відзнак. Так, Спілка письменників нагородила Тараса Антиповича за роман «Мізерія» (видавництво «Нора–друк»), визнавши цю книгу найкращим дебютом. Антиповичу подарували золоті пера та стильну фляжку, в якій, коли вірити письменнику Василю Шкляру, чорнило для цих самих пер. Була відзнака і від «України молодої» — диплом та передплата на газету, її головний редактор Михало Дорошенко вручив видавництву «К.І.С.» за книгу «Мовні війни в Європі». «Україна молода» — партнер «Книжки року» з багаторічним стажем. «Українська мова, українська книжка, українська історія — це пріоритети нашої газети, — зауважив на брифінгу Михайло Дорошенко. — Тож нехай справа «Книжки року» поширюється, а ми обов’язково інформуватимемо про її результати».

Кращою з кращих за підсумками минулого року стала Оксана Забужко — книжкою номер один в Україні експерти назвали її «Notre Dame d’Ukraine: Українка в конфлікті міфологій», що вийшла у видавництві «Факт».