Гру зіграно

04.03.2008
Гру зіграно

Дмитро Медведєв — «клон» Путіна мінус один процент. (Фото Рейтер.)

Швидкість, з якою велетенська, майже 150–мільйонна країна, розташована в п’яти часових поясах, порахувала результати президентських виборів, вражає: попри обіцянку ЦВК РФ оприлюднити остаточні результати 5 березня, їх оголосили вже вранці по виборах. Кремль навіть не намагається гратися в демократію. Дмитро Медведєв — 70,23%. Це майже на відсоток менше, ніж на попередніх виборах проголосували за Володимира Путіна (71,23%). Потреба показати хоч одновідсоткову різницю в потенціалах Путіна, котрий правив вісім років, та висунутого в режимі «ручних технологій» Медведєва підказує, що, можливо, існували й інші маніпуляції з відсотками та бюлетенями.

 

Отже, порахувавши з космічною швидкістю майже 100 відсотків бюлетенів, на ранок 3 березня (коли, по ідеї, у закордонних округах, зокрема на обох американських континентах, виборчі дільниці щойно закрилися), ЦВК оголосила перемогу Медведєва. Інші учасники буцімто перегонів виступили так: Геннадій Зюганов — 17,75%; Володимир Жириновський — 9,36%, Андрій Богданов — 1,29%. У кількох округах явка виборців добиралася до 100 відсотків — немов у Туркменістані.

Звісно, це викликало критику міжнародних організацій. Проте вчора голова Центрвиборчкому Володимир Чуров відказав: мовляв, що ж вдієш, народ активний, а всі кандидати мали своїх спостерігачів у більшості регіонів і на таку неприродно велику явку виборців не нарікають. Нарікають екс–кандидати у президенти на інше. Так, за словами пана Чурова, 2 березня до ЦВК надійшло 147 скарг, усі — від Компартії Росії. «Більшість скарг мені видаються неправомірними... Очевидно, що дані факти не можуть поставити під сумнів результати голосування», — відчеканив голова Центрвиборчкому. Більше того, всі повідомлення про фальсифікацію виборів чи порушення, виявлені в ході кампанії, він назвав «брехнею і пропагандою».

Не «колише» ні ЦВК, ні Кремль і оцінка міжнародних спостерігачів з Європи.

Спостерігачі від Парламентської Асамблеї Ради Єв­ропи назвали дійство, що відбувалося в Росії минулої неділі, плебісцитом, а не виборами. «Народ проголосував за стабільність і наступність, які асоціюються з діючим президентом та кандидатом, котрого він підтримує, — передає ІТАР–ТАРС резюме голови місії спостерігачів від ПАРЄ Андреса Гросса. — Результати виборів відображають волю виборців, однак демократичний потенціал не було цілком реалізовано... Були проблеми з реєстрацією кандидатів, що ставить під сумнів свободу цих виборів, не було поліпшено кандидатам доступу до ЗМІ, що поставило їх у нерівну ситуацію». На таку заяву ЦВК відгукнувся зневажливо: «Спостерігачі від ПАРЄ не вміють оцінювати вибори». «Висновки місії ПАРЄ не можна вважати обґрунтованими, вони щонайменше легковажні і дискредитують міжнародне спостереження», — прокоментувала агенції «Інтерфакс» представниця ЦВК Олена Дубровіна. Чи треба казати, що «уміють оцінювати вибори» спостерігачі від СНД — ті назвали вибори демократичними і вільними.

Отже, з Росією «все ясно». Причому на багато років наперед. Згідно зі сценарієм «човникового руху» Путіна, він невдовзі стане головою уряду РФ, а у 2012 році балотуватиметься у президенти. Про узгодження кандидатури Путіна на засіданні фракції «Єдиної Росії» з тим, щоб пропонувати його в прем’єри, вчора вже говорив Борис Гризлов, лідер «єдиноросів» у Думі. Він вважає за потрібне зробити це до середини травня, передає сайт «Лєнта.ру».

Авторитаризм став для Росії таким звичним, що ніхто вже й не обурюється, або майже ніхто. Сама лиш згадка про «потенціал» представника демсил Андрія Богданова, картинка з телеекрану, коли на дебатах Жириновський пхає його у спину, як паршиву вівцю, ілюструють жалюгідне становище, в якому опинилися російські демократи.

Утім і обурюватися складно, бо будь–який спротив влада легко й невимушено душить. Певно, тому що спротив слабенький. Так, у Москві було заборонено запланований на 3 березня «Марш незгодних». У великій країні настає без­протестна тиша — люди киватимуть головами і шепотітимуть звичне з радянських часів «одобрямс».

 

АНЕКДОТИ В ТЕМУ

— Ну я полетів, Малюк!

— Куди ти, Карлсоне?

— На вибори, Малюк, — голосувати за Богданова.

— Чому за Богданова?

— Тому що ми, вигадані персонажі, мусимо підтримувати одне одного.

***

Піди на вибори — відчуй себе лохом!

***

Єдина інтрига виборів–2008: кого Медведєв призначить спадкоємцем?

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>