Послухайте, звучить театр

23.02.2008

Жанр «радіодрама» незабаром відзначатиме 75–річний ювілей: перша оригінальна радіоп’єса прозвучала в ефірі харківської радіостанції РВ–4 21 лютого 1933 року. Але історію цього жанру навряд чи можна назвати успішною. Потрапивши під коток відомих історичних подій, від наслідків яких Україна оговтувалася потім довго і болісно, за кілька років після того дебюту редактори та артисти вже не ставили п’єси, а давали свідчення у сфабрикованій «справі Українського радіокомітету». Потім був «Театр перед мікрофоном» — проект з усіх боків позитивний. Ось тільки дублюванням жанру «радіодрама» його навряд чи можна назвати, оскільки автори цієї програми працювали не з оригінальною радіоп’єсою, а з інсценізаціями літературних творів та власне п’єсами.

Минулого року Національна телерадіокомпанія вирішила відродити забутий жанр і оголосила конкурс для радіодраматургів. З–поміж 500 надісланих на конкурс творів журі — роботи оцінювали актриси Лариса Кадирова, Галина Стефанова, драматург Ілля Хоменко та інші експерти — обрали переможців (Володимир Лис із Луцька, п’єса «Полювання на брата») та лауреатів. Усі радіоп’єси, які перемогли та вийшли у фінал, прозвучали в ефірі Першої і Третьої програми Українського радіо.

Цьогоріч конкурс оголошено знову. У журі тепер працюватимуть драматург, секретар Національної Спілки письменників України Анатолій Крим, драматурги Володимир Фоменко та Ілля Хоменко, н. а. України Наталя Сумська, н. а. України Лариса Кадирова, режисер НРКУ Василь Обручов... Найголовніше побажання до конкурсантів — не забувати, що радіоп’єса в основі своїй має бути не схожою на твір, що пишеться спеціально для театральної сцени. Замість зорового сценічного образу тут повинен домінувати образ акустичний, слуховий, домальований слухацькою уявою. «Рубрику «Театр перед мікрофоном» не можна назвати радіоп’єсою в класичному розумінні, — ще раз пояснює відмінність голова оргкомітету конкурсу Анатолій Табаченко. — Адже тоді просто знімали звук із зорового театру, без урахування специфіки радіо. Лише кілька років тому ми почали відроджувати цей жанр і поставили більше десяти радіоп’єс».

Прийом рукописів на конкурс радіоп’єс завершується 1 вересня 2008 року.