НАТО по–словацьки

21.02.2008

«Україна — це Словаччина десять років тому», — каже Урбан Руснак, посол Словаччини в Україні. З початку минулого року Словаччина виконує роль контактного посольства НАТО в Україні.

Ще на початку 90–х, після розпаду Організації Варшавського договору (ОВД), у Словаччині, територія якої як півтори Одеської області, розташовувалося 16 радянських військових баз. Як визнає сам пан Руснак, спочатку до курсу на євроатлантичну інтеграцію підійшли несерйозно: «Реформи не проводилися, натомість було лише декларативне прагнення. Ми думали, що можемо вступити в НАТО без реформ, просто провівши референдум». І от 1997 року, коли протистояння в цьому питанні тодішніх президента і прем’єра досягло межі, відбувся референдум, який провалився через всього десятивідсоткову явку виборців. Усе ж заявку на вступ вирішили подавати. Її подання у 1999 році збіглося з натовськими бомбардуваннями Югославії, до якої більшість словаків завжди мала великі симпатії. Підтримка НАТО була нижчою за 30%. «Однак уряд вирішив діяти так, ніби ми вже є де–факто членами НАТО. Ми відкрили повітряні коридори для авіації Альянсу», — розповідає посол.

Попри низьку підтримку, уряд почав активну агітаційну кампанію. «Перше питання, яке нам ставили: чи служитимуть наші солдати–строковики в гарячих точках, куди їх посилатиме НАТО? Відповідь була чітка: кожна країна–член НАТО сама вирішує, де будуть працювати її військові. Крім того, ми вирішили повністю відмовитися від призову», — каже пан Руснак. Зараз словацькі контингенти є в Косові й Афганістані. Аби потрапити туди, офіцери проходять конкурс, адже відрядження в зону справжніх бойових дій — необхідна складова росту по службі. «Інше питання — чи будуть на нашій території військові бази НАТО? Ми пояснювали: альянс не має армії, єдині війська НАТО, що перебувають у Словаччині, — це словацькі війська. Інші приїжджають на спільні навчання, а потім їдуть додому. Це відбувається і в Україні», — веде далі Урбан Руснак.

Ще одна, дуже близька нам проблема, з якою зіштовхнулися словаки, — це майбутнє військово–промислового комплексу, який дістався у спадок від радянщини. У Словаччині вироблявся єдиний імпортний зразок озброєння радянської армії — одна з моделей гаубиць. «Ті підприємства, котрі працювали на радянських патентах і виробляли радянські зразки зброї, не вижили. Залишилися тільки ті, які працювали на словацьких патентах. Зараз ми виробляємо власні зразки зброї, які продаємо на ринку НАТО й інших країн», — каже пан посол.

Тим часом проводилися реформи, яких вимагав вступ до альянсу «Ми істотно поліпшили умови праці, реформували податкову систему, створили сприятливий інвестиційний клімат», — розповідає Урбан Руснак. Реформи на вступ до НАТО значно збігаються з вимогами на інтеграцію до Євросоюзу. Агітаційна кампанія і позитивні зрушення в економіці дали свій ефект: у 2003 році, на момент прийняття країни до Альянсу, вже близько 60% словаків вітали цю подію. Вступ до НАТО часто є прелюдією вступу до ЄС. У Словаччини ці терміни не дуже розбіглися в часі: до НАТО приєдналися у квітні, а до ЄС — у травні 2003 року.

Євроатлантичні прагнення України Словаччина підтримує і на найближчому саміті НАТО у Бухаресті голосуватиме за приєднання України до Плану дій щодо членства. Однак це залежить і від самого українського суспільства. Порівняно швидкий рух Словаччини до НАТО став можливим не в останню чергу через те, що потребу в ньому не ставила під сумнів жодна з основних політичних сил країни, розбіжності стосувалися того, як це зробити. «У НАТО пильно стежать за політичною ситуацією в Україні, — зазначив Урбан Руснак. — І згода політичних сил щодо цього питання (приєднання до ПДЧ. — Авт.) значно підвищує шанси України на саміті в Бухаресті, тоді як протистояння і невизначеність ці шанси зменшують».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>