«Чуйка» не допомогла

16.02.2008
«Чуйка» не допомогла

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

У цих бандитів була воістину звіряча інтуїція. Завдяки їй вони відмовлялися від здійснення злочину там, де їх очікувала можлива небезпека. Маючи у своєму розпорядженні чималі гроші, бандити спокійно жили в чужій країні. Однак, попри все, співробітники Головного відділу боротьби з організованою злочинністю і корупцією Одеського облуправління СБУ виявили ретельно законспіровану банду, затримали її членів і, зібравши переконливу доказову базу, довели справу до суду, що виніс обвинувальний вирок.

 

Прибула в Одесу банда з Кавказу

«Уперше злочинці потрапили в поле нашого зору в 2003 році. Їхній лідер був добре відомий у місцевому кримінальному середовищі, — розповідає «УМ» співробітник СБУ, що координував роботу з ліквідації злочинного угруповання. — Досить яскраво його характеризує такий епізод: коли власники одного розважального закладу Одеси відмовилися від його дорогого «даху», у них відразу ж почалися неприємності. Невідомі били їхніх відвідувачів, потім у барі вибухнула граната».

Увагу оперативників СБУ активні гості з Кавказу привернули завдяки інформації про їхній план викрасти з метою викупу відомого в Одесі підприємця — теж азербайджанця. З’ясувалося, що керівник банди — майстер спорту міжнародного класу з боксу, якого розшукують в Азербайджані за викрадення людей і підозрюють у причетності до спроби державного перевороту. З азербайджанським паспортом і без реєстрації він орендував квартиру в престижному районі Одеси, просто навпроти прокуратури. Усі сім членів злочинної групи були земляками ватажка. «Вони мали певні відносини з місцевими підприємцями, — розповідають співробітники СБУ. — Але бізнесмени, що були вихідцями з Кавказу, цікавили їх значно більше. Цікавили їх і земляки–азербайджанці в Німеччині, куди банда планувала виїхати через Туреччину, щоб згодом пограбувати банк».

Плани були грандіозні й, з огляду на фізичні й матеріальні можливості зграї, цілком реальні. Однак лідера банди затримали й відправили до Азербайджану, де його засудили за викрадення людей на сім років. Утекли на Кавказ і його подільники, але про Одесу не забували й навідувалися сюди періодично. Діяли за відпрацьованою схемою: орендували недешеві квартири, відновлювали контакти з підприємцями тощо. І невдовзі вже каталися по Одесі на дорогих іномарках — життя налагоджувалося. З’явився в групи й новий лідер — добре відомий у кримінальних колах, п’ятиразово засуджений за пограбування та розбій, утікач із в’язниці особливого режиму.

Немісцеві, подайте немісцевим

Оперативники по крихтах збирали інформацію про те, чим займалися гарячі хлопці під час своїх попередніх візитів у Південну Пальміру. Картинка виходила цікава. Адже молодики скоювали злочини переважно проти іногородніх та іноземців. Жертв шукали за перевіреною схемою: у місті відслідковували й починали «пасти» автомобіль (бажано мікроавтобус — там більше товарів, отже, у жертв на руках більше грошей. — Авт.) із молдовськими, придністровськими, російськими номерними знаками або з інших регіонів України. Потім до перевіреної жертви на Малиновському базарі або на авторинку «Успіх» підходили міцні молодики і представлялися членами чеченської бригади, що контролює територію. Плата за безпеку — 1 відсоток від наявної в жертви на руках суми. Люди воліли віддати відсоток і виїхати від гріха подалі. Однак у процесі відліку в наївного гостя забирали всі гроші, залишивши тільки на пальне, щоб доїхати додому. Особливо «нетямущим» демон­стрували зброю або силу кулаків. Слідчі виявили близько десяти випадків вимагання, насправді подібних злочинів було значно більше. Часто їм допомагало вищезгадане чуття. Співробітники СБУ розповідають, що, приготувавшись до затримки бандитів, які вже йшли «на справу», спо­стерігали, як ті, зустрівшись, викурювали по сигареті й розходилися.

Затримали ж бандюків, коли ті напали на громадян Туреччини, що торгували на відомому ринку «Сьомий кілометр». Незважаючи на ретельну конспірацію злочинців, особистості майбутніх жертв і місце запланованого злочину були своєчасно встановлені співробітниками СБУ. Коли двоє турків, маючи в кишені 23 тисячі доларів, ішли додому, в під’їзді будинку на них напали невідомі в масках. Але не встигли нападники заволодіти грішми, як були затримані бійцями спецпідрозділу СБУ. І хоча грабіжники були професійними спортсменами, операція зайняла лише п’ять секунд. Кримінальну справу розслідували слідчі з обласної міліції.

За давністю років не всі злочини вдалося довести в повному обсязі. Де і як знайти викрадені в конкретних громадян гроші й коштовності? В одеський суд приїжджали потерпілі підприємці з Криму, Донецька, Придністров’я. Чимало потерпілих не вірили, що їхніх кривдників буде покарано. На суді злочинці дали правдиві свідчення, одержали чималі строки покарання, відшкодували всім потерпілим матеріальний збиток, що склав не один десяток тисяч доларів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Набув чинності вирок Одеського апеляційного суду у справі жорстокої банди, яку викрили працівники обласного УБОЗу. Рік тому троє бандитів увірвалися до будинку підприємця з Білгород–Дністровського А. Діденка і цинічно розстріляли господаря заради десяти тисяч доларів. Того ж дня убивць затримали «убозівці». Як з’ясувалося в ході слідства, яке провадила Білгород–Дністровська міжрайонна прокуратура, знаряддя вбивства — пістолет марки «ТТ» — злочинці контрабандою завезли в Україну з Молдови через пункт пропуску «Виступовичи».

Як повідомили «УМ» у прес–службі Головного управління боротьби з організованою злочинністю МВС, за рішенням суду 30–річного Олега Замрію та 25–річного Олександра Сороку засуджено до суворого покарання — до 14 років «колючки» з конфіскацією майна, а 48–річного Юрія Макаревича — до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Усі троє мали судимості в Росії, Сорока та Макарович є громадянами РФ. Засуджені члени банди у порядку солідарної відповідальності також мають компенсувати моральні збитки вдові убитого підприємця — 555 тисяч гривень.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>