Нині — переможець, завтра — суддя

18.12.2007

Книжки–номінанти пропо­нували цього року четверо членів журі — професор НаУКМА Віра Агеєва, літератор Олександр Ірванець, культуролог Сергій Васильєв та торішній переможець конкурсу Сергій Жадан. Натхненниця заходу, продюсер Бі–Бі–Сі Світлана Пиркало є адміністратором конкурсу. В разі невирішуваної суперечки між членами журі (якщо на «Книжку року» претендуватимуть два автори) адміністратор має право вирішального голосу.

Із 16 запропонованих книжок у фінал вийшли п’ять: «Сьомга» Софії Андрухович, «Трохи пітьми» Любка Де­реша, «Андріївський узвіз» Володимира Діброви, «Майже ніколи не є навпаки» Марії Матіос та «БЖД» Олександра Ушкалова.

Усі засідання членів журі відбувалися у прямому ефірі служби Бі–Бі–Сі. Крім останнього, на яке зібралися в минулий четвер у Києві. За словами Світлани Пиркало, обговорення проходило вкрай бурхливо. Зрештою переможець виявився доволі несподіваний для людей, які стежили за перебігом конкурсу.

Його ім’я назвали у п’ятницю, в урочистій і водночас богемній атмосфері київського кнайп–клубу «Купідон» у присутності британського консула Мартіна Гарріса та інших шанованих гостей. Переможцем став письменник і перекладач Володимир Діброва за роман «Андріївський узвіз», що вийшов улітку у видавництві «Факт». На одному з засідань журі Світлана Пиркало повідомила, що серед курсів, які пан Володимир викладає у Гарварді, є курс літературної майстерності.

Члени журі не квапляться оприлюднювати тієї частини їхніх дебатів, які відбувалися поза прямим ефіром. Але схоже на те, що «Андріївський узвіз» Діброви став компромісом у суперечці симпатій та вподобань. Апріорі викладач літературної майстерності не може написати, даруйте, туфти. Хоча, на мою скромну думку, «Андріївський узвіз» значно поступається блискучій короткій прозі Володимира Діброви, якою він гучно прозвучав наприкінці вісімдесятих років минулого століття і яка значним чином зробила авторові ім’я.

Тому підсумки конкурсу тішать не так перемогою Володимира Діброви, як його майбутнім членством у журі конкурсу «Книжка року Бі–Бі–Сі 2008». Адже, за традицією переможець попереднього року має брати участь у визначенні переможця року наступного. Пан Діброва — ідеальний член журі. Позаяк знається на якісній літературі, але вже тривалий час відірваний від творчості сучукрписьменників і від літературно–тусовочного процесу в Україні. Тому суддя з нього має бути неупереджений.

Цьогорічною новинкою від Бі–Бі–Сі став ще один паралельний до «Книжки року» конкурс — читацьких рецензій. Відгукнулося несподівано багато читачів: як людей, близьких до літературної критики, так і аматорів. Перемогу здобула Тетяна Дігай із Тернополя за рецензію на книжку Любка Дереша «Трохи пітьми» й отримала за це від Бі–Бі–Сі «супер–пупер» ручку, куплену, як сказала Світлана Пиркало, «за шалені англійські фунти».

Премію переможця (вона складає тисячу британських фунтів у гривнях) отримав за батька Іван Діброва.