До СОТ — за калим?

15.11.2007

Киргизстан — остання країначлен Світової організації торгівлі, що мала до України економічні претензії, — нарешті відмовився від них. «У найближчі кілька днів очікується завершення переговорів», — повідомир міністр економіки Анатолій Кінах. Він наголосив, що українській стороні вдалося наполягти на своєму і довести, що заборгованість українських підприємств перед Киргизією не є зовнішнім боргом України. Водночас український Кабмін розпорядився виділити Киргизстану 138 мільйонів гривень (тобто 27 мільйонів доларів) гуманітарної допомоги. Анатолій Кінах заявляє, що грошова добродійність і прорив на переговорах по СОТ жодним чином не пов’язані між собою, а Киргизстан сам попросив допомоги у зв’язку із землетрусом. Хоча паралелі напрошуються...

Учора ж глава МЗС Арсеній Яценюк оголосив, що фінальний протокол із киргизами підписано. Раніше, на неофіційному засіданні робочої групи зі вступу України до СОТ у Женеві, українській делегації на чолі із заступником міністра економіки Валерієм П’ятницьким вдалося довести необгрунтованість й іншої вимоги киргизів — обнулити імпортні мита на цукор, м’ясо та іншу сільськогосподарську продукцію, повідомляє «Українська правда» з посиланням на джерела в нашій делегації. «Як з’ясувалося в ході засідання, є деяке нерозуміння Киргизією тих мит, що можуть бути змінені Україною. Якщо ця країна вимагає знизити мита для всіх країн, то це не двосторонні, а багатосторонні переговори, повноважень на які їм ніхто не давав», — повідомило джерело. Українська сторона запропонувала збереження режиму свободи торгівлі з Киргизстаном в обмін на зняття азіатами своїх вимог та підписання документів, що стосуються вступу України до СОТ. Ця остання торговельна вимога офіційного Бішкека не дозволяла Україні схвалити тарифні додатки до звіту робочої групи і завершити процедуру вступу до СОТ.

У рамках робочої групи Україна домоглася також схвалення підсумкового звіту про повну відповідність українського законодавства стандартам і нормам СОТ. Уже наприкінці листопада, відтак, наша країна може подати всі необхідні документи до секретаріату СОТ. Анатолій Кінах вважає, що за умови консолідованих дій усіх гілок влади Україна може приєднатися до Світової організації торгівлі ще до кінця поточного року.