Хоч хтось, нам єдність подай!

14.11.2007
Хоч хтось, нам єдність подай!

Обійми двох полюсів «Нашої України». (Фото з сайту «УП».)

Поки в парламенті тривають спроби учасників майбутньої більшості й меншості хоч до чогось домовитися, у блоку «Наша Україна — Народна самооборона» є ще один головний біль — створення обіцяної єдиної партії. У понеділок увечері відбулося засідання політради «НУНС», на якій лідери партій — учасниць блоку обговорювали саме це питання.

 

Два «серця» — одна партія

Ініціатори об’єднавчого процесу націонал–демократичних сил не втрачають надії на те, що процес створення єдиної партії на основі блоку вдасться завершити вже до Нового року. Принаймні ще тиждень–два тому від лідерів «Нашої України» лунали такі оптимістичні заяви. Хоча, очевидно, вкластися в такі часові рамки буде дуже й дуже нелегко. Узгодити всі суперечливі питання, провести з’їзди всіх дев’яти партій, які входять до «НУНС» — необхідні процедури можуть затягнутися надовго. До того ж перед тим, як об’єднуватися в єдину мегапартію, більшість політичних сил — учасниць блоку вимагають внести зміни до законодавства, які дозволять їм уникнути принизливої процедури саморозпуску і злитися в одне ціле як рівним партнерам.

Оскільки Верховна Рада ще навіть не починала засідати, до того ж у ній іще належить створити коаліцію, ухвалення такого закону відсувається на невизначений час. Що навряд чи влаштовує лідера партії «Народний союз «Наша Україна» В’ячеслава Кириленка. Адже, за даними «Української правди», у партії триває внутрішня боротьба двох умовних центрів: Кириленка і голови виборчого штабу «НУ» на минулих виборах, керівника президентського секретаріату Віктора Балоги. Перший — прихильник створення коаліції з Блоком Тимошенко, другого злі язики називають прихильником «широкої» коаліції (нагадаємо, саме «люди Балоги» — Василь Петьовка та Ігор Кріль — досі не поставили своїх підписів під угодою про створення коаліції демократичних сил). Кириленко «націлився» на посаду спікера парламенту, але не факт, що це його прагнення буде підтримане належною кількістю голосів, зокрема і в лавах «рідного» блоку. Тому для молодого лідера «НУ» важливо не віддати ініціативу створення єдиної партії в руки «конкурентів» (за даними «УП», над створенням єдиної партії працює також Кріль).

Поспішиш — на граблі наступиш?

Проблеми створення єдиної партії лідери політичних сил, що входять до «НУНС», обговорювали в понеділок на засіданні політради блоку. За інформацією, яка з’явилася у пресі після цього засідання, усі його учасники висловилися за пришвидшення цього процесу. Втім, як з’ясувала «УМ», не все так просто. «На мій погляд, про такі речі просто рано говорити, — вважає лідер Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазін. — Як можна поспішати з об’єднавчим процесом, коли ще не запрацював парламент, не створена коаліція — це ж просто несерйозно! І нерозумно».

На думку Кармазіна, передусім треба, аби розпочала роботу Верховна Рада й був ухвалений закон про політичні партії (про який ішлося вище). Але й це ще не все: «Перш ніж говорити про прискорення процесу об’єднання, треба обов’язково провести «розбір польо­тів» по роботі на виборах, — наголосив Юрій Анатолійович у розмові з «УМ». — Щоб розібратися, хто як гарував (під час виборчої кампанії), а хто відлежувався. І чи не повториться знову таке, що є «маленькі», а є «великі», і перші тільки працюють, але не мають жодних прав, а другі на них виїжджають. «Одним усе, іншим — нічого» — на ці граблі ми вже наступали, досить. І, зрештою, треба чітко з’ясувати: чому хтось не підписав угоди про створення коаліції і які сили представляють ці люди. А ми, ще навіть не підбивши підсумки виборів, уже говоримо про негайне об’єднання».

За словами Кармазіна, поспішати недоречно ще й тому, що немає певності у тому, як надалі розвиватиметься ситуація. «От ми знищимо партію — а завтра знову вибори. Наприклад, у місцеві ради, на партійній основі. І що тоді? — риторично запитує лідер Партії захисників Вітчизни. — Я не проти об’єднання — ні, цей процес повинен тривати. Але розумно, без поспіху, бо інакше може вийти на гірше».

На запитання «УМ», як же тоді бути з повідомленнями ЗМІ про одностайну згоду всіх учасників блоку якомога швидше єднатися в єдину партію, Юрій Кармазін відповів: «Бо хтось із тих «усіх» — бреше. А я завжди щирий і завжди кажу правду».

А тим часом інший підписант декларації про об’єднання на базі «НУНС», лідер Української народної партії Юрій Костенко висунув іще одну пропозицію. Під час інтернет–конференції в «Главреді» Костенко заявив: УНП готова взяти участь у створенні єдиної партії за умови, що лідерів цієї партії обиратимуть шляхом таємного голосування на всіх рівнях. Чи погодяться на таку пропозицію партнери по блоку? У будь–якому разі, до Нового року часу надто мало. Доведеться «народжувати» єдину силу у високосному 2008–му...

 

ЦИТАТНИК

Що думає Президент?

У суботу після церемонії приведення до присяги солдатів–новобранців Президент Віктор Ющенко на прохання журналістів прокоментував процес формування коаліції. За словами глави держави, зараз для нього головне — пройти цей етап. «Але я відчуваю, що зараз в українській політиці багато агресії. Таке враження, що вибори закінчилися. Воєнне положення знято, а люди прийшли в парламент і знову пропонують якусь війну. Але громада дала депутатські мандати цим хлопцям і дівчатам не для того, щоб у Києві йшла війна. Обов’язок політика — сідати за стіл і говорити. Але я не бачу цих столів і цих переговорів. І мене це хвилює», — сказав Президент.

Водночас кореспондент газети «Комерсант–Україна» перед тим почув неформальну розмову Віктора Ющенка з міністром оборони Анатолієм Гриценком, у якій Президент висловив думку, що в нас уряд буде сформовано не раніше, ніж у Грузії (там вибори призначено на початок січня), а В’ячеславу Кириленку варто стримати амбіції щодо спікерського крісла. Раніше проходила інформація стосовно того, що Ющенко схильний до обрання на посаду Голови ВР нинішнього секретаря Радбезу Івана Плюща, а не Кириленка, якого висунула «Наша Україна». Обрання більш нейтрального Плюща нібито було б кроком назустріч опозиції.