У пошуках правди

14.11.2007
У пошуках правди

Учора Президент Віктор Ющенко прибув до Ізраїлю. Це — перший державний візит українського лідера до єврейської держави за останні 11 років. Як сказав журналістам заступник голови секретаріату Президента Олександр Чалий, нинішні зустрічі започаткують програму розвитку україно–ізраїльських відносин на найближчі п’ять—десять років, нададуть нового імпульсу взаєминам двох країн. Серед головних завдань візиту — економіка та «діалог щодо пошуку історичної правди», обговорення становища єврейської національної громади в Україні. Під час переговорів ітиметься про можливість синхронного впровадження безвізового режиму з обох боків, можливе відкриття культурного центру України в Ізраїлі тощо.

На сьогодні заплановано переговори Віктора Ющенка з президентом Ізраїлю, лауреатом Нобелівської премії миру Шимоном Пересом, а також підписання двосторонніх документів: спільної декларації про поглиблення і подальший розвиток партнерства та співробітництва між Україною та Державою Ізраїль, меморандуму між Міністерством економіки України та Мінпромторгівлі Ізраїлю про співробітництво у підготовці до проведення в Україні футбольного Євро—2012. Також Ющенко зустрінеться з прем’єр–міністром Ізраїлю Ехудом Ольмертом, міністром закордонних справ Ципі Лівні, а також лідером парламентської опозиції, керівником партії «Лікуд» Беньяміном Нетаніягу. Особливу увагу преса звертає на виступ Президента України в Кнессеті. Очікується, що Ющенко звернеться до ізраїльських парламентаріїв із закликом визнати Голодомор 1932—1933 років геноцидом українського народу. Вшановуючи історичну пам’ять народу, на землі якого він перебуває, сьогодні ж Президент разом із дружиню Катериною Ющенко відвідає меморіальний комплекс–музей «Яд Вашем». Цей музей — скарбниця страшної пам’яті євреїв про жертви Голокосту.

Завтра особливим пунктом візиту буде поїздка до Палестинської автономії, де Віктор Ющенко вшанує пам’ять померлого три роки тому лідера палестинців Ясира Арафата, а також проведе переговори з нинішнім президентом ПА Махмудом Абассом. Серед озвучених намірів української сторони — активізувати нашу роль на Близькому Сході, запропонувавши можливе посередництво у вирішення палестино–ізраїльського конфлікту. По обіді планується поїздка Віктора Ющенка до Єрусалима, відвідання біблейських місць та зустріч із патріархом Єрусалимським Теофілом III.