Навскачки в новорічну ніч

09.11.2007
Навскачки в новорічну ніч

З такими симпатичними чудовиськами можна познайомитись у Карпатах на Різдво. (Фото автора.)

Зустріти Новий рік та відсвяткувати Різдвяні свята десь далеко від дому, наприклад, у горах, — мрія чи не кожного другого жителя планети. І не дивно, адже ліпшої романтики, ніж гори, сніг та новорічна казка, годі й шукати. Проте можливість здійснити свою мрію мають далеко не всі. По–перше — дорого, а по–друге — можна не встигнуть забронювати місце, адже деякі розумники замовляють номери у пансіонатах, готелях, котеджах та купують закордонні тури ще влітку.

 

Там, де сині вершини торкаються зір...

На щастя, завдяки Карпатським та Кримським горам будь–який бажаючий може у новорічну ніч стояти під самим небом високо над землею посеред смерек та сосен.

У кожному містечку у Карпатах, наприклад, обов’язково знайдеться чи туристична база, чи готельний комплекс, чи простий котедж, де радо зустрічають туристів на зимові свята. У кожному комплексі організовуються спеціальні новорічні програми з різними діючими героями. Окрім Діда Мороза, Снігуроньки, Сніговика та Старого року, на гірських базах можна зустріти чимало відомих особистостей, які із задоволенням беруть участь у програмі свята.

Прикладом може бути елітний туристичний комплекс «Буковель» — чи не найвідоміший в Україні. Інфраструктура, лижні спуски та розважальні програми комплексу удосконалять ваші новорічні канікули. Щороку тут відбувається справжній зимовий фестиваль. Охоче Новий рік тут зустрічають й українські зірки естради, які у казкову ніч дають невеликі концерти. «Святковий концерт — абсолютно безкоштовний, — розповів «УМ» Володимир, менеджер відділу маркетингу комплексу «Буковель». — Сюди можуть прийти не лише ті, хто живе на території бази, а й усі бажаючі. Заплатити доведеться лише за новорічне меню, яке складається для кожного окремо».

Відчути себе у ролі Жені Лукашина і Ко з відомого фільму «Іронія долі» можна у передноворічній бані, яка працює на території комплексу за 35—40 грн./год. Головне, щоб не як у кіно, щоб не перегнути палицю. Вам запропонують також солярій, більярд, фітнес–центр, масажний кабінет, каток, нічний клуб тощо.

Вартість готельного номеру в комплексі (залежно від розряду та класу) коливається від 60 до 180 у.о. за добу. Можна винайняти цілий котедж — за 100 у.о. за ніч. У вартість входять сніданок та прибирання кімнат.

Найвищий гірський курорт Драгобрат своїх туристів запрошує до двоповерхових дерев’яних котеджів, облаштованих відповідно до всіх сучасних вимог (щоправда, солярію та ковзанки ви не знайдете). Поруч — найдовші лижні спуски, де можна покататися не лише на лижах та санках, а й на снігоходах та сноубордах. Перепочити можна в карпатській «Колибі».

«Щороку програма новорічного свята змінюється, але відповідний настрій залишається, — розповів «УМ» Богдан Демедюк, власник туристичного комплексу «У Богдана». — А от Різдво місцеві жителі святкують відповідно до давніх українських звичаїв. Задіяні й трембіти, і вертепи, і колядки, і коні тощо». Для того, аби зустріти свята у комплексах Драгобрату, за номер треба викласти від 50 до 60 у.о. за добу. Тут діє також гнучка система знижок. Наприклад, якщо ви замовляєте номер більш ніж на тиждень, то його вартість за добу зменшується на 5 доларів. Святкова концертна програма входить у вартість путівки.

Винний погріб, кутя та узвар

Не менш красиве у Карпатах і селище Славське. Тут теж чимало готелів та туристичних баз, де можна оселитись на зимові канікули. Можете навіть знайти й тризірковий готель із відповідними, зауважте, до свого класу цінами. Як приклад, готель «Смерекова Хата». Окрім звичного у зимовий період прокату гірських лиж, тут можна відпочити у сауні з басейном, пограти в більярд чи провести курс оздоровчого масажу. Вам можуть запропонувати різноманітні екскурсії та розважальні програми. Можна піднятися на гору Тростян, біля підніжжя якої і знаходиться «Смерекова Хата», і відвідати колибу «Під хмарами» з її винним залом.

Для мешканців «Смерекової Хати» святкування Нового року відбувається у готельному ресторані, а для всі інших — у колибі «Під хмарами». Вартість святкової вечері не входить до вартості путівки, тож готуйте гроші ще й на ковбасу та шампанське.

А от на Різдво дирекція готелю обов’язково пригостить вас смачною кутею та узваром «за свій рахунок». А місцеві вертепи заспівають святкових колядок.

У період зимових канікул (28.12.07 до 11.01.08) вартість номера «люкс» за добу складає 88 у.о., «напівлюкс» — 78 у.о., а звичайного двомісного номера — 58 у.о. Бронювати місця до Нового року у «Смерековій Хаті» треба найпізніше першого жовтня, а до Різдва — до першого листопада, адже бажаючих більш ніж досить.

Проте, якщо ви вважаєте, що відпочинок на вищеназваних базах надто дорогий, винайміть кімнату у будинку місцевих жителів. Так можна зробити у будь–якому селищі чи місті Закарпатської області. Коштуватиме це близько 20 у.о. за добу. А святковий стіл ви можете розділити або з гостинними господарями, або ж у місцевій колибі.

Новий рік по–кримськи

Із бронюванням місць на зимові канікули у Криму набагато простіше. Практично за тиждень до Нового року можна знайти вільну кімнату. Вартість таких, наприклад, в Алушті складає від 64 до 73 у.о., в Ялті від 50 до 150 у.о. за добу.

Новорічні програми у Криму традиційні, а от Різдвяні — навпаки. Рідко де ви знайдете у меню український узвар, кутю чи вареники. Та й взагалі, чи буде на різдвяному столі 12 традиційних українських страв — велике питання.

В гостях у Санта Клауса

А як щодо батьківщини Санта Клауса? Вартість поїздки до Фінляндії залежить від виду готелю, номера, наявних послуг, новорічної програми та туроператора, послугами якого ви користуватиметесь. Найдешевша путівка до Фінляндії на 5 днів обійдеться приблизно у 700 у.о., а найдорожча — майже у 2 тис. євро. За поїздку у гості до Санта Клауса, у його будиночок на полярному колі, доведеться сплатити окремо. Як повідомили «УМ» у туристичних агентствах, її вартість становить у середньому 500 у.о.

Як не дивно, та найголовнішим зимовим святом у фінів є не Новий рік, а Різдво. Саме у різдвяну ніч, після подолання важкого шляху з Лапландії, Санта Клаус залишає у дворі кожного будинку величезний кошик із подарунками. А новорічної ночі фіни намагаються дізнатися свою долю на наступний рік. Тому ворожать за допомогою різних магічних речей.

Великим попитом користуються і новорічні тури в Туреччину, на Ямайку, в Австрію та Словаччину, і коштують вони в межах від 500 до 1 тис. у.о.

Замість післямови

Минулого року моєму братові пощастило відсвяткувати Різдво Христове в урочищі Драгобрат, в самому серці Карпат. І він так захоплююче розповідав про те дійство, в якому він брав участь, що протягом року час від часу у моїй уяві мимоволі спливали ці різдвяні картинки. А нещодавно я теж подумала про новорічні свята в Карпатах. І виявилося, що подумала я про те запізно, адже вибору практично не залишилось. Майже всі місця на Новий рік уже давно заброньовані і обирати залишилось мало з чого.

«Для того, аби вам все–таки вдалося зустріти новорічну ніч у горах, бронюйте номери з липня, найпізніше у кінці вересня, — порадив «УМ» Богдан Демедюк, власник туристичного комплексу «У Богдана», що на Драгобраті. — Тому що потім це буде зробити фактично нереально». За словами пана Богдана, усі відомі у Карпатах гірськолижні бази давно чекають на своїх «новорічних» постояльців. Хо­ча про можливість будь–коли знайти кімнату у місцевих жителів забувати, мабуть, не варто. Тож, шановні, якщо ви зацікавилися романтичним відпочинком — починайте діяти заздалегідь!