Тільки «помаранчевий» Прем’єр

13.10.2007
Тільки «помаранчевий» Прем’єр

Віктор Ющенко погодився на Тимошенко у Словаччині. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Парламентська більшість в обраній на позачергових виборах Верховній Раді може бути тільки одного формату, і вже сьогодні Президент сподівається отримати від її учасників коаліційну угоду. А решта «коаліційних» питаннь, у тому числі й подання на кандидатуру Прем’єр–міністра, будуть вирішені вже до кінця наступного тижня, сподівається глава держави.

Для тих, хто полюбляє шукати у його словах щодо формування коаліції прихований зміст, Віктор Ющенко цього разу висловився конкретно: «За підсумками виборів, тільки одна конфігурація може бути коаліцією більшості — це БЮТ і «Наша Україна — Народна самооборона», плюс інші сторони, які забажали бути конструктивними у цьому процесі» (зокрема, Президент згадав Блок Литвина, який «хотів би бачити у конструктивній співпраці з демократичними силами»). «Переможець виборів — «помаранчева» коаліція. Вона має всі підстави формувати парламентську більшість і пропонувати Президентові кандидатуру Прем’єра», — зазначив Ющенко.

Саме тому проблем із творенням більшості бути не повинно, адже відповідна угода між БЮТ і «Нашою Україною» підписана ще в лютому. Звісно, всі формальні питання щодо створення коаліції та формування уряду вирішуватимуться лише після оприлюднення офіційних результатів виборів, наголосив Ющенко в інтерв’ю журналістам, перебуваючи у Словаччині. Але для того, щоб після початку роботи новообраного парламенту не гаяти часу на тривалі спікеріади й коаліціади, дуже важливо на попередніх консультаціях політичних сил узгодити відповідні програмні рішення — аби вже заздалегідь була створена база для програми роботи нового уряду. «Щоб для нас не була дивиною програма «100 днів уряду», щоб вона одразу була покладена на стіл Президента, щоб питання, які належать до балансів розподілу міністерських портфелів, парламентських комітетів, були опрацьовані, як домашня робота, — пояснив В.Ю. — Я сподіваюся, що завтра вранці я ці речі отримаю для своєї роботи».

За словами глави держави, він уже знає прізвище майбутнього Прем’єр–міністра. Але до підписання коаліційної угоди його не називатиме.

А поки творці майбутньої коаліції поспішають виконати свою «домашню роботу», голова президентського секретаріату Віктор Балога допомагає їм підказками. Звертаючи увагу учасників політичних консультацій щодо формування коаліції на те, що вчора добіг кінця термін, відведений їм главою держави для розробки конкретних пропозицій і подання кандидатур, Балога підкреслив: проект коаліційної угоди, якого чекає не лише Президент, а й усе суспільство, має бути «не напівфабрикатним, а чітко продуманим і виписаним». «Надважливо, щоб ініціативи тих політичних сил, які прагнуть сформувати коаліцію і уряд, містили календар невідкладних соціально–економічних заходів. Зрештою, метою коаліційно–урядових зусиль є не сам процес, а результат для країни, який обіцяли політики своїм виборцям», — зауважив керівник СП.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Потенційні народні депутати, обрані до парламенту за списком блоку «Наша Україна — Народна самооборона», вчора під час загальних зборів членів майбутньої фракції «НУНС» підписали зобов’язання увійти до демократичної коаліції з Блоком Тимошенко. Як повідомляє «Українська правда», учасники переговорів з БЮТ — В’ячеслав Кириленко, Юрій Луценко і Борис Тарасюк — повідомили колегам, що текст угоди про демократичну коаліцію, в основному, готовий до підписання.