Хто кричить: «Лови фальсифікатора!»?

21.09.2007
Хто кричить: «Лови фальсифікатора!»?

На цих виборах Януковичу доводиться боротися з підступами погоди й опонентів. (Фото УНІАН.)

Партія регіонів нарешті придумала, як уникнути дострокових виборів. У середу «Регіони» розповсюдили заяву, в якій ідеться: «Якщо цинічні провокації наших опонентів, що посиленими темпами готуються до масштабних фальсифікацій народного волевиявлення, будуть продовжуватися, Партія регіонів готова переглянути питання своєї участі в дострокових парламентських виборах. Ми не будемо брати участь в авантюрі за назвою «Вибори–2007», у яких результати можуть бути визначені представниками Банкової, а після — «підтверджені» у підконтрольних ним же судах», — попереджають «сині».

Інформація про підготовку провокацій проти «регіоналів», як запевняють вони самі, надходить до центрального виборчого штабу ПР. Однією з «передбачуваних технологій» соратники Януковича вважають відкритий саботаж роботи окружних виборчих комісій членами цих виборчкомів від опозиції. «Непідписання саботажниками протоколів голосування по округах спричинить визнання виборів у цих округах недійсними, після чого підуть тривалі судові розгляди», — пояснюють автори заяви, наголошуючи, що сигнали про підготовку такого сценарію надходять передусім із тих регіонів, у яких «позиції ПР традиційно сильні» (Криму, Запорізькій, Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській та інших областях).

Щоправда, жодних офіційних скарг з цього приводу до Центральної виборчої комісії не надходило, у тому числі й від «обурених» «регіоналів». Як припустив в інтерв’ю «Німецькій хвилі» заступник голови ЦВК Андрій Магера, це може свідчити про те, що «гучні взаємні звинувачення учасників дострокових парламентських виборів є лише елементами передвиборчої риторики».

А вчора Партія регіонів висловила нове побоювання щодо ймовірного скасування виборів. Як заявив «регіонал» Василь Кисельов із трибуни Верховної Ради (там якраз відбувалося «сесійне» засідання депутатів V скликання), результати голосування можуть бути скасовані — у разі, якщо вже після 30 вересня Конституційний Суд визнає неконституційними положення закону про вибори народних депутатів (відповідне подання раніше вніс до КС Президент із проханням роз’яснити порядок голосування громадян України, які перетнули державний кордон). Кисельов пояснив: якщо КС винесе рішення щодо звернення Ющенка після 30 вересня, «то багато громадян звернуться у суди, а ці суди винесуть ухвали, що ці громадяни під час голосування не змогли повною мірою реалізувати своє виборче право, оскільки повернулися до України менше, ніж за три доби до голосування». Тому «Регіони» вимагають від КС винести рішення до 30 вересня, а від правоохоронних органів — розглянути інформацію щодо вищезгаданих провокацій у виборчкомах.

А всім політичним силам, які беруть участь у виборах, ПР пропонує підписати угоду щодо недопущення дестабілізації роботи виборчих комісій. Мовляв, хто не підпише, той і «впіймався».

 

КОМЕНТАРІ

Вадим Карасьов,

політолог, один із виборчих консультантів «НУНС»:

Такі заяви свідчать про знервованість і відчай «Регіонів». Вони бачать, що на сході України опоненти перекривають їхні традиційні канали штучного нарощування результатів голосування, от і нервують. З боку опозиції вже пролунала інформація про «двійників» у списках виборців на Харківщині, Луганщині тощо. А отже, «регіонали» вже не зможуть по повній програмі маніпулювати результатами виборів, як раніше. Ну й, окрім того, вони непокояться, бо відчувають, що сьогодні є реальна можливість повернення до влади «помаранчевих» сил. І Віктор Янукович теж розуміє, що в нього не такі вже й великі шанси втретє повернутися на місце Прем’єр–міністра...

Святослав Олійник,

народний депутат V скликання від БЮТ (дніпропетровський обласний штаб БЮТ):

— Заяви Партії регіонів, про готовність переглянути свою участь у дострокових виборах є насамперед свідченням агонії, викликаної стрімким падінням їхнього рейтингу. Якщо будь–яка політична сила, що претендує на звання серйозної, робить подібні заяви, то вони обов’язково мають бути вмотивовані. У даному випадку «Регіони» анонсують начебто зрив виборів із боку БЮТ та «Нашої України». Це є абсурдним, бо саме Блок Тимошенко робить усе можливе для того, щоб народне волевиявлення відбулося.

Якщо взяти лише Дніпропетровську область, де більшість місцевих районних рад контролюють представники «Регіонів», то тут якраз спостерігається масовий саботаж роботи дільничних виборчих комісій представниками від фракцій коаліції — ПР, КПУ, СПУ. Так, лише у Васильківському районі у визначений законом триденний термін не відбулися засідання двох третин ДВК, і все через неявки делегатів від урядової коаліції. Фактично зібралися у повному складі тільки ті комісії, де їхніми головами є представники БЮТ, «НУНС» та дві людини від КПУ.

Тому згадана вами гучна заява — це черговий приклад цинічної брехні Партії регіонів, коли безпідставні звинувачення звернені в бік політичних опонентів, а власні дії «регіоналів» протилежні словам.