У Охматдиті провели унікальну реплантацію пальця 9-річному хлопчику

15:19, 29.08.2022
У Охматдиті провели унікальну реплантацію пальця 9-річному хлопчику

Медики «Охматдиту» під час операції 9- річного хлопчика (Фото: Охматдит)

У Києві медики «пришили» повністю відрубаний палець 9-річному хлопчику, який постраждав під час окупації. Реплантацію провели лікарі «Охматдиту».
 
Як інформує Україна молода, про це йдеться на сторінці лікарні у Facebook.
 
Хлопчик перебував у раніше окупованому селі Димер, що на Київщині, коли з ним сталося лихо. Як переповідають медики, дитина підглядала, як батько рубав дрова. Хлопчик вирішив допомогти.
 
«Результат: відрубані 2 пальці»,– кажуть лікарі, не повідомляючи усіх подробиць.
 
Батько одразу кинувся рятувати сина. Оскільки російські окупанти не пропускали "швидкі" до загарбаного Димера, чоловік вирішив іти на прорив самотужки. На щастя, йому вдалося вивезти хлопчика з окупації і доставити його до дитячої лікарні.
 
«В Охматдиті хлопчику провели реплантацію одного пальчика. В іншому був відрізаний занадто маленький сегмент (нігтьова фаланга), де відсутні судини, а отже шансів на приживлення не було»,– розповідають лікарі.
 
Реплантація – це повторне приєднання мікрохірургічним способом повністю відсіченої частини кінцівки. Команда відділення пластично-реконструктивної мікрохірургії налагодила весь процес, щоб допомогти якомога більшій кількості пацієнтів, адже в умовах повномасштабної війни ампутація – поширене явище.
Проведення такої операції вимагає вмінь різних фахівців, адже реплантація проходить у кілька етапів, пояснює завідувач відділення Валерій Бовкун.
 
Спочатку, за його словами, травматологи синтезують кістки, далі працюють судинні хірурги (які часто не працюють з дітьми, бо в Україні немає окремої спеціальності дитячий судинний хірург) і потім нейрохірурги зшивають нерви й завершують процес знову травматологи, які зашивають сухожилля, мʼязи й саму рану.
 
«В нашому ж відділенні реплантацію проводить одна бригада. Кожен лікар володіє всіма напрямками та здатний виконати всі етапи відновлення відірваного сегмента»,– каже лікар.
 
Також в "Охматдиті" розповіли, як правильно транспортувати ампутовані кінцівки, адже цей момент має критичне значення для успіху реплантації. 
Найкраще, кажуть лікарі, використовувати спеціальний контейнер. Але можна скористатися «правилом трьох пакетів».
 
—відчленований сегмент слід покласти у простий чистий поліетиленовий пакет. На місце рани прикладаємо звичайну серветку, трохи змочену водою. Пакет треба зав’язати;
—потім перший пакет поміщаємо у другий – з будь-якою чистою водою;
—наступний крок – ці два пакети поміщаємо в третій, з льодом;
 
Ідеальна температура для транспортування: +2 +4°C. У жодному разі не можна класти кінцівку одразу в лід – під час замерзання кристали льоду руйнують клітини.
 
Також величезну роль має час: маленькі сегменти (палець) треба доставити до лікарні менш ніж за 12 годин після ампутації, великі (рука, передпліччя, кисть) – за 6.
 
«Важливо розуміти: навіть правильно доставлений ампутований сегмент – ще не запорука 100% успіху. Чи приживеться відновлена кінцівка залежить від багатьох факторів, зокрема й від обсягу. 
 
Великі сегменти в середньому вдається відновити приблизно у 20% випадків, а невеликі – у 80-90%. При цьому близько 80% функцій зберігаються. Неозброєним оком навіть непомітно, що в людини було щось ампутоване»,– розповідають медики.
 
Як повідомляла УМ, Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит» разом із громадською  організацією «Центр соціального лідерства» підписали меморандум про співпрацю з метою надавати психологічну допомогу, у тому числі й екстренну, постраждалим від війни родинам з дітьми  від 0-6 років.