Що потрібно знати про щеплення в умовах війни — роз’яснення МОЗ

06:36, 18.04.2022
Що потрібно знати про щеплення в умовах війни — роз’яснення МОЗ

Щеплення необхідно робити вчасно, щоб запобігти тяжкому перебігу хвороби (Фото з сайту Pixabay)

Ризик та поширення інфекційних хвороб у воєнний час різко зростає. Найуразливішими є діти й дорослі, які вчасно не зробили ревакцинацію, або не щеплені взагалі. 
У них ризик інфікуватися вищий, перебіг хвороби, як правило, тяжчий, часом наслідки захворювання спричиняють навіть смерть. 
Щороку вакцинація рятує  2—3 мільйони дитячих життів у всьому світі. Тому так важливо дотримуватися профілактичних щеплень, особливо під час війни.
 
Як інформує Україна молода, у МОЗ розповіли, від яких хвороб захистить вакцинація, та де взяти безкоштовно вакцину. 
 
Гепатити, туберкульоз, правець – ризики «підхопити» ці інфекційні захворювання у воєнний час зростають, оскільки ми вимушено перебуваємо в поганих життєвих умовах, не завжди можна вчасно обробити рану чи елементарно помити руки. У результаті, якщо вчасно не надати допомогу, оскільки не завжди можливо, особливо у містах, де лікарні та клініки зруйновані – то може статися ускладнення захворювання, аж до смерті.
 
Більшість інфекційних хвороб легше запобігти вакцинацією. В Україні, як і в багатьох країнах, для цього затверджено Національний календар профілактичних щеплень. Це документ, у якому зібрано перелік щеплень від найнебезпечніших інфекційних захворювань, озвучено терміни вакцинації для найефективнішого захисту.
 
У календарі України – щеплення проти десяти інфекційних захворювань: 
 
гепатиту В, 
туберкульозу, 
поліомієліту, 
дифтерії, 
кашлюку, 
правця, 
гемофільної інфекції (Hib), 
кору, 
краснухи 
епідемічного паротиту («свинки»).
 
Вакцини для таких щеплень держава закуповує власним коштом.
Щеплення можна зробити безкоштовно у педіатра або сімейного лікаря, з яким укладено декларацію. А в умовах війни – у найближчому до вас медичному закладі, який надає первинну допомогу. Декларацію для цього переукладати не потрібно.
 
Деякі вакцини однокомпонентні (захищають від одного захворювання), інші багатокомпонентні (від двох або більше захворювань). Усі вакцини, зареєстровані в Україні, якісні, ефективні та безпечні. Якщо ви пропустили якусь із доз щеплень, не варто хвилюватися. Пропущене щеплення не означає, що потрібно починати серію уколів вакцин спочатку. Незалежно від того, скільки пройшло часу, потрібно звернутися до лікаря і надолужити пропущені дози якнайшвидше.
 
Як повідомляла УМ, як позбавитися стресу в умовах війни, щоб він не позначився на нашому настрої, здоров'ї та імунітеті. Як правило, потрібно вміти позбавлятися від нього самостійно або за допомогою порад психолога.