Стрес: поради психологів як зняти напругу

06:18, 20.03.2022
Стрес: поради психологів як зняти напругу

Щоб стрес не позначився на нашому настрої, здоров'ї та імунітеті, потрібно вміти позбавлятися від нього (Фото з сайту Pixabay)

У сучасному світі від стресу страждають практично всі від малого до великого. І це в мирний час, що вже казати про час війни.

 

Щоб стрес не позначився на нашому настрої, здоров'ї та імунітеті, потрібно вміти позбавлятися від нього – самостійно або за допомогою психолога.

 

Саме психологи допомагають нам зняти напругу, розібратися з нашими страхами та внутрішніми проблемами. Але психологи живі люди і ніщо людське їм не чуже.

 

«Україна молода» дізналася, як позбавляються напруження самі психологи.

 

Порада №1: Приготуйте, що-небудь

 

Гарненько поїжте, якщо є можливість у такий важкий час. Автор книг із психології та практикуючий психотерапевт Джеффрі Самбер найкращим засобом порятунку від стресів вважає кулінарію. "Коли я нервуюся, я люблю гарненько поїсти. Але це має бути обов'язково здорова їжа чи нова для мене страва. Я довго ходжу по магазинах, вибираючи потрібні інгредієнти, потім акуратно їх ріжу, готую заправки та повільно, з насолодою з'їдаю страву".

 

Порада №2: Напружте всі м'язи

 

Американському психотерапевту Кевіну Чемпену впоратися зі стресом допомагає старий перевірений спосіб прогресивної м'язової релаксації, розроблений ще у 20 році минулого століття. Заснований він на тому, що чим сильніша напруга, тим сильніше розслаблення.

 

Тому для того, щоб добре розслабитися і відпочити потрібно на 10 секунд якнайсильніше напружити всі м'язи тіла, а потім на 20 секунд їх максимально розслабити, прислухаючись до відчуттів у тілі. Таких підходів потрібно зробити кілька, поки почуття стресу не піде.

 

Порада №3: Записуйте все, що спаде на думку

 

Найкращим способом боротьби зі стресами клінічний психолог, автор книг про підліткову психологію Джон Даффі вважає ведення щоденника. “Щоб зняти свій стрес, я записую. Думки, ситуації, стосунки з людьми, ідеї для майбутніх статей. Я записую і структурую все, що спадає на думку.

 

Цей творчий процес ефективний, тому що ми відволікаємось від проблем, голова очищується і спадає напруга. Після цього я вже можу подивитися на речі з нового боку», - розповів Дафії про свій спосіб боротьби зі стресом.

 

Порада 4: Зупиніть потік думок

 

Щоб не нервувати і уникнути стресів, психолог Мартін Селігман радить вчасно викидати негативні думки з голови. Він рекомендує в момент напруги ляснути в долоні та крикнути: «Стоп! Я подумаю про це потім!».

 

Не «варитися» в негативі може допомогти гумка на зап'ясті. У момент коли вас затягує в кругообіг думок, просто клацніть нею (або ущипніть себе). Крім того, для того, щоб перезавантажитись можна використовувати одну з безлічі технік медитації. Також психолог радить переключати свою увагу на хобі та інші цікаві для вас заняття.

 

Порада № 5: Якщо не можете змінити ситуацію, змініть ставлення до неї

 

Замість того, щоб боротися зі стресом психолог Сьюзен Краус Уітбоурн намагається його уникати. У житті вона керується принципом: "Я не можу змінити ситуацію, але можу змінити свою реакцію на неї". Сьюзен упевнена, що позитивна реакція на складну ситуацію допомагає не лише уникнути стресу, а й отримати добрий досвід.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що ми повинні знати про таблетки і мікстури, аби вони справді допомогли, а не зашкодили?