Українців планують масово тестувати на коронавірус

15:58, 07.05.2020
Українців планують масово тестувати на коронавірус

Депутатки Галина Васильченко 9ліворуч) і Ольга Стефанишина (праворуч) радіють ухваденню законопроєкту №3380. (Фото з ФБ-сторінки Галини Васильченко)

Верховна рада прийняла за основу і в цілому проєкт закону №3380 щодо проведення обов’язкового масового тестування населення і медиків на коронавірус.

 

Як повідомляє «Україна молода», за відповідне рішення проголосувало 336 народних депутатів під час позачергового засідання Ради у четвер.

 

За словами доповідача з цього питання, нардепа від фракції "Голос" Ольги Стефанишиної, проєкт закону №3380 "націлений, щоб запустити широкомасштабне тестування по всій країні".

 

Цей закон також стосується захисту лікарів, зокрема у питанні тимчасової втрати працездатності (під час перебування на самоізоляції) та регулярного тестування медиків на COVID-19.

 

Згідно з законом тестування буде обов’язковим для осіб, які звертаються за меддопомогою з ознаками коронавірусу, та осіб, які контактували з хворими.

 

Також в Україні повинні будуть проходити регулярне тестування медичні та інші працівники, які працюють у закладах охорони здоров’я, що надають допомогу хворим на коронавірус, а також особи, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, як то працівники Національної поліції та Національної гвардії – незалежно від того, чи мали вони встановлений контакт із хворим на коронавірус. .

 

Крім того, закон передбачає, що особи, які через проведення заходів з недопущення поширення коронавірусу були змушені піти на самоізоляцію, або перебувають у медзакладах, отримуватимуть  допомогу по тимчасовій непрацездатності у розмірі 50% середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

 

А медичні працівники, які через боротьбу з коронавірусом, лежать у лікарні або перебувають на самоізоляції, отримуватимуть допомогу у розмірі 100% середньої зарплати незалежно від страхового стажу.

 

Проєкт закону передбачає можливість залучення на волонтерських засадах лікарів-інтернів та лікарів-спеціалістів без присвоєння або підтвердження кваліфікації до участі в заходах з протидії COVID-19 (наприклад до проведення тестування).

 

А також посилення потужності і забезпеченості лікарень, які приймають хворих на коронавірус.

 

Передбачається, що цей закон дозволить суттєво підвищити спроможність системи охорони здоров’я якісно та послідовно реагувати на виклики, пов’язані з поширенням коронавірусної хвороби, при цьому поліпшивши умови праці для медичного персоналу, безпосередньо задіяного в таких заходах – зокрема, за рахунок підвищення оплати на період самоізоляції.

 

Цей закон набуває чинності з дня його опублікування в парламентській газеті “Голос України” і діє протягом карантину та обмежувальних заходів, запроваджених урядом, і протягом двох місяців із моменту їх скасування.

 

До речі, уряд мав намір скасувати другий етап медичної реформи, втім, через розголос цієї проблеми урядовці почали запевняти у зворотньому.