«Доступні ліки» виписуватимуть за електронним рецептом вже з квітня

21:16, 27.02.2019
«Доступні ліки» виписуватимуть за електронним рецептом вже з квітня

Уряд запроваджує новий, більш зручний механізм отримання "доступних ліків" – за електронним рецептом.

 

Про це повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату кабінету міністрів України.

 

Вже з квітня лікарі будуть виписувати тільки е-рецепти на ліки, що включені до урядової програми "Доступні ліки". Е-рецепт дозволить пацієнтам отримувати потрібні їм ліки в будь-якій аптеці, що увійшла в програму, незалежно від того, де був виписаний рецепт. До цього часу в аптеках-учасницях програми буде встановлене спеціальне програмне забезпечення і вони підпишуть договори з Національною службою здоров’я. 

 

"Наприклад, якщо ви обрали сімейного лікаря, терапевта або педіатра не поряд з домом, а у сусідньому селі чи місті, тепер отримати ліки за рецептом ви можете в зручній для вас аптеці. Не обов’язково отримувати ліки в аптеці, що знаходиться поряд з вашим лікарем", - йдеться в повідомленні. 

 

Як повідомляла УМ, Міністерство охорони здоров’я збільшило майже до 200 найменувань список препаратів, які за програмою "Доступні ліки" можуть отримати хворі із серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою.


"До оновленого реєстру ліків ввійшло 199 препаратів 43 виробників, з яких 21 виробники країн ЄС, 17 - України, 4 - Індії, 1 - Ізраїлю. У новому реєстрі стало на 33 позиції більше для пацієнтів, які хворіють на серцево-судинні захворювання, 5 - на діабет ІІ типу, 4 - бронхіальну астму у порівнянні з попередніми місяцями", - йдеться у повідомленні.