На Прикарпатті 53 дитини захворіли на кір через неправильне зберігання вакцини

18:11, 18.10.2018
На Прикарпатті 53 дитини захворіли на кір через неправильне зберігання вакцини

Комісія виявила низку порушень при виявленні причин масового захворювання на кір дітей

У селі Петранка на Івано-Франківщині на кір захворіли 53 дитини віком від 5 до 13 років через неправильне зберігання та введення вакцини, а також недотримання календаря щеплень.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я України.

«Із 53 дітей, які захворіли на кір, 43 проходять лікування в місцевій амбулаторії, а 10 були госпіталізовані до інфекційного відділення Рожнятівської центральної районної лікарні у стані середньої важкості для стаціонарного лікування. Станом на сьогодні, 8 дітей уже виписано зі стаціонару», - йдеться у повідомленні.

Комісія МОЗ встановила, що вакцина могла зіпсуватися через постійні відключення електроенергії.

Поширенню хвороби посприяла відмова від вакцинації, «необліковані» у календарі щеплень діти та недотримання правил проведення щеплень.

Зокрема, мова йде про наявність великої кількості дітей, які не були вакциновані у попередні роки і не були включені у план вакцинації.

Також зафіксовані порушення правил техніки введення імунобіологічних препаратів.

«Відсутність окремих медичних документів (форми 063/о та «Інформованої згоди на щеплення» від батьків при проведенні щеплень) ставить під сумнів сам факт проведення щеплення для всіх дітей, які захворіли на кір», - наголосили у МОЗ.

Міністерство зобов’язало Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА негайно взяти на облік усіх дітей, які пропустили щеплення за календарем, і провести відповідні щеплення, налагодити ефективне зберігання вакцин та систему обліку проведення щеплень, посилити виконавчу дисципліну щодо дотримання вимог ведення медичної документації.

Нагадаємо, від кору в Київській області померла дитина.