У Києві відкрили пам’ятник засновниці профспілки «Солідарність» Анні Валентинович, відео

12:23, 13.10.2020

Пам’ятник легендарній жінці, яка була однієї із засновниць профспілки "Солідарність", відкрили у Києві. Участь в церемонії взя президент Польщі Анджей ДудаВін вважає, що погруддя символізує братерство між українцями та поляками.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє канцелярія польського президента.

 

Погруддя встановили біля польського посольства у Києві на вулиці Ярославів Вал, 12. Це історичний центр Києва.

 

 

Анна Валентинович народилась у 1929 році у селі Сінне, що знаходилось у Рівненській області. Етнічна українка. Але тоді ця територія була у складі Польщі. У дівоцтві її звали — Ганна Любчик. У 1943 році виїхала до Варшави разом з родиною, в якій працювала служницею, а згодом переїхала у Гданськ. Там Валентинович працювала зварювальницею на корабельні протягом тридцяти років.

 

За п’ять місяців до пенсії її звільнили з роботи. Невдовзі після Валентинович з роботи звільнили й іншого працівника корабельні – Леха Валенсу. Це стало приводом до початку страйку під час якого виникла незалежна профспілка "Солідарність". Першим пунктом вимог страйкарів було поновлення Валентинович на роботі.

 

Профспілка згодом переросла в широкий суспільно-політичний рух і зробила значний внесок у боротьбу польського народу з комуністичним режимом, а Лех Валенса став президентом Польщі.

 

Анна Валентинович загинула в 2010 році у смоленській авіакатастрофі разом з президентом Лехом Качинським. Їй було 80 років.

 

Смоленська трагедія: вибухівку знайшли в деталі літака, яку ніхто, крім росіян не розкручував
У Польщі впевнені, що авіакатастрофа була інспірована російськіми спецслужбами.

 

Як повідомляла УМ, Анджей Дуда вперше прибув з триденним візитом до України після переобрання на посаду президента Польщі. Він відвідав Биківнянські могили, де поховані поляки-жертви сталінських політичних репресій й провів зустріч з Володимиром Зеленським, головою Верховної Ради Дмитром Разумковим і прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

 

Україна досі очікує, що польська сторона завершить роботу над відновленням могили вояків УПА на горі Монастир на території Польщі.

 

Цікаво, що лише напередодні візиту Дуди пам’ятну плиту було замінено, а не відновлено.. Саме українські історики звернули увагу, що він не відповідає оригінальному вигляду, зокрема там немає переліку імен похованих вояків та відсутній напис "полягли за волю України".

 

У 2015 році невідомі розтрощили гранітну плиту з переліком 62-х загиблих вояків, а хрест на пам’ятнику помалювали в біло-червоний колір. 20 січня 2020 року вандали знову понівечили пам’ятну дошку.