Жіночий марш у Мінську брутально розігнали силовики, фото

16:46, 12.09.2020

Жіночий марш був украй брутально розігнаний силовиками і невідомими у зеленому одязі та в балаклавах у центрі Мінська в суботу.

 

Як передає «Україна молода» про це повідомляють видання «Наша нива», Радіо Свобода та інші незалежні ЗМІ з місця подій.

 

Жінки вийшли на акцію протесту проти переобрання президентом Олександра Лукашенка та проти міліцейського насилля спочатку на проспект Переможців, а після того, як міліція попередила їх про незаконність заходу, учасниці маршу почали часто  змінювати напрямок, щоб обійти кордони і заплутати силовиків.

 

 

Після цього бійці ОМОНу і невідомі в балаклавах почали брутально заштовхувати жінок у автозаки. За оцінками журналістів, затримані десятки людей.

 

 

Пенсіонерка Ніна Багінська, відома своєю активною участю в акціях протесту, не давала виїхати машині з затриманими. Через 30 секунд з автозаку вийшли дві людини у формі міліції і відтягли жінку.

 

 

Водночас, у місті Гродно приблизно 30 дівчат зібралися біля торгового центру «Німан» на вулиці Радянській й співають пісні. Перед цим до них підійшли співробітники правоохоронних органів, які сказали, що «стояти тут — незаконно» і пішли в припаркований поруч автомобіль.

 

 

Водночас опозиціонерка Світлана Тіхановська закликала ОМОН утриматись від насилля.

 

«Хочу вас попередити, що кожен, хто скоює злочини проти мирних демонстрантів і свого народу, понесе відповідальність», — заявила вона.

 

 

Зазначимо, що «жіночі марші» відбуваються у Мінську вже третю суботу поспіль.

 

Як повідомляла «УМ» у Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох осіб, побили сотні та затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політвʼязнів, покарання для силовиківі, найголовніше, відставки Лукашенка.

 

Раніше прикордонники і силовики Білорусі не змогли видворити з країни опозиціонерку, членкиню Координаційної ради Марію Колеснікову, оскільки вона порвала свій паспорт на кордоні з Україною.

 

Лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич звернулася до Генеральної асамблеї ООН з проханням направити до Білорусі місію спостерігачів.