Не падайте духом і не опускайте руки!

12:21, 16.08.2022
Не падайте духом і не опускайте руки!

Предстоятель ПЦУ Епіфаній закликав не втрачати нашу згуртованість. (facebook.com/epifaniy)

Шостий місяць повномасштабної війни. Дні, ночі та години страху, тривог, втрат, перемін і непевності у завтрашньому дні. Тож цілком зрозумілими є втома, насамперед психологічна, моральне виснаження і упадок духовних сил. Але хочу застерегти, що вони є дуже небезпечними і можуть слугувати підступним планам диявола.

 

Аби перемогти ворога, ми маємо бути сильними. Як звичайні люди ми можемо відчувати різні емоції та страхи, і це є нормальним. Але як діти Божі ми не повинні потрапляти під їхню владу і ставати їхніми рабами – ми маємо боротися, вести власну внутрішню боротьбу заради перемоги, аби бути вільними.

 

Все у житті є не випадковим і трапляється не дарма: якщо Господь дав хрест, то дасть і сили, аби його нести. Всі випробування і будь-які життєві обставини, які нас спіткають, мають глибокий зміст, закладений Богом. «Чи не дві малі пташки продаються за один асарій (*дрібна монета)? І жодна з них не впаде на землю без волі Отця вашого; у вас же і волосся на голові все полічено; не бійтеся ж: ви дорожчі за багатьох малих пташок» (Мф. 10: 29 – 31).

 

Ми не можемо зрозуміти всієї «картини» Божого задуму подолання зла і бачимо лише її маленьку частинку. Але Господь все направляє на добро, на благо, на збереження і спасіння людства загалом та кожної людини зокрема. Він всякому добру допомагає, а зло зупиняє та обертає до добрих наслідків. На долю нашого покоління випало захистити українських дітей, покласти край поширенню ненависницької доктрини «русского міра», зберегти унікальний спадок наших пращурів, нашу історію, наше глибоке і славне коріння, врешті-решт – поставити крапку в брехні і зрозуміти, хто нам є справжнім другом, а хто від початку був вовком в овечій шкурі.    

 

Тому закликаю: не падайте духом і не опускайте руки! Бо якщо піддатися духовній втомі, то її «плодами» будуть пригніченість, безнадія, журба, зневіра, збайдужіння, зачерствілість серця, відчай. А це якраз і потрібне нашому ворогу, аби нас здолати. Зараз не час сваритися, злитися і як наслідок – втрачати нашу згуртованість. Бо саме в єдності та взаємопідтримці – сила нашого народу.  

 

Якщо відчуваєте духовне знесилення – підтримуйте дух молитвою. Це найкращий оздоровчий бальзам для душі. Господь дав нам можливість оновлюватися і набиратися сил. І душевному оновленню сприяє з'єднання з Богом у молитві та в Таїнстві Святого Причастя. Господи, Ісусе Христе, Сину Божий, молитвами Пречистої Твоєї Матері і всіх святих помилуй нас! Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни!