Путін банкує чи бикує

22:56, 11.03.2022
Путін банкує чи бикує

Схоже, ні Путін, ні його так звані "полководці" із військовим доробком Сунь-цзи ознайомлені не були. (kremlin.ru)

Видатний стратег стародавнього Китаю Сунь -цзи у знаменитому трактаті "Мистецтво війни" наголошував наступне. Будь яку війну необхідно вести швидко, щоб уникнути економічних втрат, які породжують протести власного народу  та посилюють відсіч противника.

 

Основними складовими успіху полководця-монарха вважав підготовчі заходи дипломатичного, мобілізаційного та розвідувального характеру, підкуп впливових осіб у стані країни - жертви майбутньої агресії, а також формування міцної дисципліни у війську і належного морально – бойового духу у ратних людей. На стратагемах великого китайця виховувалася ціла плеяда видатних полководців і державних діячів минулого та сьогодення.

 

Проте, схоже, ні Путін, ні його так звані "полководці" із військовим доробком Сунь-цзи ознайомлені не були, коли планували повномасштабне вторгнення у глиб України. Як наслідок, бліцкріг провалився, бажаних цілей не досягнуто, завдяки майстерності українських полководців та бойовому духу і самопожертві вітчизняного воїнства.

 

Нарешті державний тероризм Путіна об'єднав військово-політичну еліту та консолідував суспільство країни, що дало обгрунтовані підстави президенту В. Зеленському говорити сьогодні про стратегічний перелом у ході війни на користь України.

 

Звісно ворог ще сильний кількістю озброєння, військової техніки  та особовим складом. Але втрати живої сили понад 12 тис. осіб, розтягнуті комунікації, проблеми із логістичним забезпеченням, нищення критичної для РФ кількості бронетанкової техніки, ракетної і ствольної артилерії  та бойової авіації потужно підірвали моральний і бойовий дух  путінських ординців.

 

Частина із них дезертирує або здається в полон. Відчутною є військово-технічна, фінансова, політико-дипломатична  підтримка  партнерів  та їхні санкції  проти  агресора. Наростають антивоєнні настрої в Росії  та міжнародна ізоляція Узурпатора.

 

Водночас  на  сьогодні  такого  недостатньо. 

 

Щоб  дотиснути  ворога, звільнити  від  окупанта  Україну  та  убезпечити  Європу  і  Світ  від  російської  фашистської  чуми,  партнери  нарешті повинні  закрити  небо  над  нашою країною  або надати  сучасні засоби  ППО  і ПРО. Всіляко спонукати  агресора  припинити вогонь  і сісти   у колі впливових  лідерів за стіл  переговорів  для врегулювання  питань  відновлення суверенітету  і територіальної  цілісності   України  та надання  їй  міжнародних  юридично  зобов'язуючих  гарантій безпеки. 

 

Не може бути  байдужим світ  до жахливих  бомбардувань  міст  і сіл, де гине мирне населення, діти, жінки і люди похилого віку.  Невже  у 21  ст.  людство стає  свідком  паралічу  ООН,  ОБСЄ,  єєвроструктур, які виявилися  нездатними  ефективно протидіяти  міжнародному  терористу  Путіну. Адже таке вже демонструє, як  у надтяжких умовах  Україна, кладе край спробам  Путіна банкувати  світовими процесами  і трансформує такі  його наміри  у бикування  нахабного бандита.  

 

В такому разі  спільними  зусиллями  такому персонажу  є можливості  швидко обламати  його імперські націонал-шовіністичні роги . 

 

Зайве наголошувати , що людство переживає  момент істини. Суть якої в тому, чи переможе демократія і гуманістичні цінності, чи світ знову порине у смертельний авторитаризм і духовне рабство .

 

Як вбачається, у горнилі війни проти фашистської Росії, в Україні завершується процес формування стійкої  і потужної політичної нації, що забезпечить захист держави, людини та міжнародних гуманістичних цінностей.

 

Василь БОГДАН,                                                                                                                                                                                             

експерт з питань безпеки, генерал-лейтенант, публіцист