Чи стає Україна заручником геополітичних розбірок?

11:42, 10.12.2021
Чи стає Україна заручником геополітичних розбірок?

Трансатлантичному співтовариству нарешті потрібно усвідомити визначальну роль української молодої демократії (Фото Офісу президента)

Із посиланням на невідомі джерела у держдепартаменті США, відоме видання "Асошейтед Прес" повідомило досить тривожну для України інформацію. Йдеться про те, що Вашингтон після онлайн перемовин 07. 12. 2021 р. між Д. Байденом і В.  Путіним, може запропонувати Україні надати підконтрольним російським гібридним силам територіям Донбасу "певний рівень автономії".

 

У  свою чергу колишній посол США в Україні С. Пфайфер заявив, що цим територіям може бути запропоновано самоврядування у царині охорони здоров'я, освіти та правоохоронних органів.

 

Про щось подібне вже говорив Д. Байден у статусі віце президента США під час виступу в українському парламенті  у 2015 р. Пропонуючи надати таким територіям автономні права із власною правовою, економічною, фінансовою, безпековою і гуманітарною системою , що надавало Україні статус конфедерації.

 

І створювало сприятливі умови для Кремля стосовно повноцінного поглинання України.

 

Чи може таке бути достовірним, чи черговою інформаційною спецоперацією Кремля, покаже час. Але варто зауважити, що у подібних авторитетних виданнях  випадковостей не  буває. Що може засвідчувати про підготовку світової і, перш за все  вітчизняної громадської думки, до неприємних несподіванок у справі відновлення конституційного суверенітету і територіальної цілісності України у міжнародно   визнаних кордонах.

 

З цього приводу виникають запитання і до Банкової. Постільки ні до розмови Д. Байдена з В. Путіним, ні після неї якоїсь чіткої позиції ні від В. Зеленського, ні від його офісу суспільство не почуло . Що може наводити на припущення, що владна команда погоджується на якісь сумнівні і шкідливі для держави компроміси із Кремлем. А В. Путіну, як засвідчує досвід, ні в чому довіряти не можливо. Постільки автократ одержимий імперською експансією щодо близького і далекого зарубіжжя і усіх потенційних жертв тестує "на слабо".

 

Напевно щось прояснить, хоча і запізніла, пряма телефонна розмова Д. Байдена і В. Зеленського. Проте вже очевидно, що від громадянського суспільства влада щось приховує і намагається пропетляти так, щоб і обвалений рейтинг підняти із долівки і догодити Узурпатору. Тому суспільство не повинно втрачати пильності і оперативно реагувати на спроби зеленої команди вчергове принизити Україну, позбавляючи її міжнародної суб'єктності. Американському стратегічному партнеру варто пам'ятати уроки 2014 р., коли пасивна і угодовська позиція Вашингтона і ЄС  спричинила криваві наслідки для України і суттєвої втрати для НАТО стратегічних позицій у чорноморському регіоні після тимчасової окупації Росією українського Криму.

 

Трансатлантичному співтовариству нарешті потрібно усвідомити визначальну роль української молодої демократії у стримуванні і відсічі російській експансії до світового панування .і надати вже тепер для цього необхідне озброєння, військову техніку та щиру , без сумнівних компромісів із В. Путіним практичну підтримку Україні . Свідоме світове українство щиро на таке сподівається.