Єрмак прокоментував розмову Байдена і Зеленського

02:34, 10.12.2021
Єрмак прокоментував розмову Байдена і Зеленського

Зеленський і Байден під час зустрічі у Білому домі у вересні. (Фото Офісу президента)

Президенти України Володимир Зеленський та США Джо Байден розмовляли півтори години телефоном у четвер пізно ввечері.

 

І якщо Зеленський прокоментував розмову з господарем Білого дому дуже лаконічно у соцмережах, то глава Офісу президента Андрій Єрмак навів деталі телефонних перемовин.

 

Як повідомляє Україна молода, про це пан Єрмак розповів в ефірі "Право на владу", передає Офіс президента.

 

Так, за словами Зеленського, він обговорив з американським лідером Джо Байденом ситуацію в ОРДЛО.

 

«Президент США ознайомив мене зі змістом його перемовин із Володимиром Путіним. Також обговорили можливі формати врегулювання конфлікту на Донбасі», - коротко написав президенту України у Twitter.

 

Також президенти "торкнулися перебігу внутрішніх реформ в Україні". Ключовим питанням переговорів стала безпекова ситуація навколо України та перспективи активізації мирного врегулювання, інформує Офіс президента.

 

Також Зеленський наголосив, що українська сторона розглядає проект «Північний потік – 2» виключно через призму енергетичних і безпекових гарантій, а його просування позбавляє Україну важливого чинника стримування російської агресії.

 

 

Тоді як Андрій Єрмак наголосив, що телефонна розмова президентів України і США «була дуже продуктивною та своєчасною».

 

За його словами, США вирішили стати активним учасником мирного процесу з врегулювання ситуації на Донбасі. Хоча це й залежатиме від багатьох обставин.

 

«Це може бути паралельний трек разом з Нормандським форматом. Тому що треба поважати цей формат, оскільки наші партнери – Німеччина і Франція протягом цих років дуже багато зробили. Я думаю, що наступного тижня в Брюсселі відбудеться зустріч президента Зеленського з президентом Макроном і новим канцлером Німеччини Шольцем. Ми продовжимо працювати над тим, щоб був проведений саміт лідерів держав – учасниць Нормандського формату. Але США ухвалили для себе чітке рішення бути активним гравцем у цьому процесі. Вони дуже зацікавлені в тому, щоб в Україні настав мир», – цитує Єрмака Офіс президента.

 

Також Байден розповів Зеленському про результати його розмови з Путіним.

 

«Президент Байден дуже відверто попередив про всі наслідки, якщо в Кремлі буде прийнято рішення щодо ескалації навколо українських кордонів і аж до вторгнення на територію України. США – і Президент Байден сказав про це дуже чітко – разом з партнерами готові до безпрецедентних санкцій у разі, якщо таке відбудеться», – зазначив керівник Офісу президента.

 

Також Байден запевнив, що Сполучені Штати нададуть Україні всю необхідну допомогу для того, щоб наша держава мала змогу будь-коли дати відсіч. Президент США дуже чітко наголосив Путіну, що рішення щодо вступу України до НАТО є рішенням лише українського народу.

 

Говорячи про ситуацію на Донбасі, Андрій Єрмак зазначив, що Володимир Зеленський і його команда негативно ставляться до ідеї замороженого конфлікту на сході України.

 

За його словами, президент США привітав українські ініціативи, які були озвучені під час засідання Тристоронньої контактної групи, але поки не знайшли підтримки від усіх її учасників. Зокрема Україна запропонувала повернутися до режиму повного припинення вогню на Донбасі, про що було домовлено в липні 2020 року, відкрити КПВВ у Щасті й Золотому, які з українського боку вже рік як відбудовані на найвищому європейському рівні й готові працювати. Також українська сторона ще раз надала списки для звільнення своїх утримуваних громадян.

 

Андрій Єрмак резюмував, що розмова президентів України та США була надзвичайно теплою й відвертою. За його словами, Джозеф Байден сказав, що дуже поважає та добре знає Україну й вірить у її успіх.

 

Читайте також: Чи знизилась загроза вторгнення росіян в Україну після переговорів Путіна і Байдена.